sobota, 5 marca 2011

BEZIKI



Są naprawdę malutkie. Są chrupiące i bardzo słodkie. Taka mini wersja bezów. I chociaż miałam z nimi dużo pracy przy wyciskaniu na pergamin, po schrupaniu kilku bezików, nie pamiętałam już tego:)
Przyznaję, nieco pracochłonne. Ale może warto spróbować?

Przepis pochodzi z książki ''Good Home Baking'' Diany Peacock.
Serdecznie polecam!:)


Składniki:

-2 duże jajka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, przesianej przed połączeniem z resztą składników


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wykładamy pergaminem dwie formy do pieczenia.

2. Ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksujemy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy aż nasza beza będzie z lekkim połyskiem i całkowicie sztywna.

3. łyżką lub nożem napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę powstałą beza. Używamy koncówki, która ma bardzo proste zakończenie: mała dziurke (tak na marginesie, wykorzystuje się ją przy wszelkich dekoracjach z literami w roli glównej i nie tylko). Na pergamin wyciskamy beziki i odstawiamy niewielki odstęp.

4. Pieczemy przez 30 minut albo tak długo aż beziki będą chrupiące.

5. Studzimy je na rozwiniętym pergaminie.


Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Bajaderko, czy w przepisie chodzi o mąkę czy skrobie kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taką jak na tym zdjęciu:
      http://www.naturalnaspizarnia.pl/pl/p/Maka-ziemniaczana-BIO-500g-Bio-Planet/942

      A czy w skład mąki ziemniaczanej nie wchodzi skrobia ziemniaczana? O ile wiem nazewnictwo można stosować tutaj zamiennie. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. W przepisie jest podana mąka kukurydziana, to raczej bliżej jej do pszennej niż ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, chodzi o mąkę ziemniaczaną, już poprawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.