link
facebook login BAYADERKA : 4 mar 2011

piątek, 4 marca 2011

BAJADERKA


Nie mogłam się oprzeć, aby nie zrobić i Wam tego nie pokazać. 
Bo chociaż bajaderki nie należa, moim zdaniem, do słodkości ''arystokratycznych'' (tak ja nazywam te wypieki, których smak czy pochodzenie jest bardziej wyrafinowane) lubię je, nie zachwycam się, a po prostu lubie.A chyba najbardziej za ich nieprzywidywalność. Dlaczego nieprzywidywalnosc?


Bajaderka charakteryzuje się tym, że za każdym razem smakuje inaczej. Można ją zrobić prawie z każdego ciasta czy też ciastek, oczywiście są wyjątki. I do nich należą te z kremem, galaretką, owocami i ciężkim lukrem.
I jeżeli lubicie bakalie, suszone owoce, dżemy, zróbcie dzisiaj bajaderkę!
Jest bardzo prosta w wykonaniu.
A może bajaderki?
Będzie troszeczkę więcej pracy, ale te są zawsze urocze...


Spróbujcie!:)


Składniki:

-350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta ( bez owocćw, lukru, galaretki, kremu)
-100 g orzechów
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki niesolonego masła
- około 150 ml mleka
-aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąc, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
-200 g dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

1.Pokruszone  ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami. Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.

2. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol jeżeli uważamy to za konieczne.

3.Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę. Chłodzimy w lodówce przez około 8h.

4. Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki. Teraz przygotowujemy polewę. Roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.
Smacznego!:)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers