link
facebook login BAYADERKA : 5 kwi 2011

wtorek, 5 kwietnia 2011

CHLEB NA SODZIE


Chleb na sodzie, tradycyjnie wypiekany z nacięciem w kształcie krzyża. Jego korzenie znajdziemy w Ameryce, dokładnie w ostatnich dekadach osiemnastego wieku. I chociaż pochodzi zza oceanu, dzisiaj jest kojarzony przez wielu z Irlandią i popularnie nazywany Irish soda bread.

Zastanawiające jest skąd pochodzi tradycja nacinania chleba w tak specyficzny sposób.
Kiedyś wierzono, że krzyż na chlebie odstraszał złe duchy i pokusy.
Natomiast dzisiaj uważa się, że takie nacięcie ułatwia wyrastanie chleba w wysokich temperaturach jak i też krojenie go na równej wielkości kawałki.

Sam chleb jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Nie potrzebuje czasu wyrastania jakoże za sam proces rośniecia odpowiedzialne są maślanka reagująca z sodą oczyszczoną.

W smaku ciekawy, według mnie bardzo dobry. I najlepsze połączenie jakie można sobie wyobrazić tutaj to chleb z  masłem i wędzonym łososiem.

Przygotowanie samego ciasta nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Więc może tak świeżutki chleb na sodzie w kwietniowy wieczór?:)

Przepis zaczerpnęłam z książki ''Baking with Passion'' autorstwa D.Lepard i R.Whittington.

Składniki:

- 300  ml maślanki/ niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa melasy
- 220 g mąki spulchnionej ( można zastąpić mąką pszenną + szczypta proszku do pieczenia)
- 220 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli morskiej ( w oryginale Maldon salt)
- 1 lyzka kiełków pszenicznych
- 1/2 łyżeczki kamienia winnego
- łyżka stołowa sody

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i formę (moze byc okrągła o średnicy 23 cm lub prostokątna o wymiarach 25x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Maślankę z melasą wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż te dwa składniki się idealnie połączą.

3. Pozostałe składniki czyli mąkę, sodę, kamień winny, kiełlki łączymy razem i solimy. Na to wylewamy maślanke z melasą.
Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i miękkie.
Formujemy je w kule i robimy głębokie nacięcia w kształcie krzyża.

4. Pieczemy w wyżej podanej temperaturze przez około 40-60 minut aż chleb po opukaniu go będzie się wydawał w środku pusty.
Studzimy na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers