link
facebook login BAYADERKA : 13 kwi 2011

środa, 13 kwietnia 2011

BABKA WIELKANOCNA


Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki.
Jako dziecko zajadałam się najróżniejszymi babkami, ale najbardziej smakowała mi babka przygotowywana przez Babcię od strony Mamy.
Babcia wypiekała najlepsze babki, ale prawdziwym cudem była baba majonezowa, którą, pamiętam do dziś, piekła w prodiżu. Dla mnie prawdziwa uczta.
Dlatego dzisiaj przygotowałam babke majonezową, na którą przepis znalazłam na blogu Majanowe Pieczenie. *

Składniki :

-110 g mąki ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej
- 220 g cukru pudru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki soku z świeżo wyciśniętej cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

-150 g białej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietany (30 % tłuszczu)
- 2-3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łączymy je z cukrem pudrem, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.

2. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z pszenną i proszkiem do pieczenia i łączymy z jajkami. Po czym wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie widelcem.

3. Formę z kominem natłuszczamy i wsysypujemy dosyć obficie kaszą manną albo bułką tartą i wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

4. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z 3 łyżkami śmietany.
Upieczoną babkę studzimy w formie, następnie wyjmujemy i dekorujemy 1/2 polewy. Na to wysypujemy kandyzowaną skórkę i pokrywamy babkę resztą polewy.

Smacznego!:)

* Ja przepis nieco zmodyfikowałam




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers