(click on the image to enlarge and read the recipe)
Also, there is one thing I should've put done while writing the recipe: after you place the dough in a tray, putting (not pitting) the fruit and crumble, let it improve for some 20-25 minutes. That will be just fine. Then bake it.
Sorry about the mistake, A. xx
Pyszna, maślana brioche. Z owocami smakuje wybornie. I po przeczytaniu wielu, wielu przepisów z internetu, postanowiłam zaryzykować i nie wyczekiwać jej przez wiele godzin, a po prostu wyrobić ciasto, pozwolić mu w temperaturze pokojowej podwoić swą objętość.
Wyłożyłam je po tym na formę, nakryłam owocami i kruszonką. I jest przepyszna.
Z nektarynkami i migdałową kruszonką rozpływa się w ustach.
Przepis na to francuskie maślane ciasto drożdżowe już wcześniej pojawiał się na blogu. Pisałam o nim w poście z przepisem na maślane bułeczki z rodzynkami. I wiem, że się sprawdził.
Brioche jest bardzo specyficznym rodzajem ciasta na drożdżach, dlatego że potrzebuje niewiele nakładu pracy ale za to długiego ( około 12 h) czasu wyrastania. Jest też bardzo bardzo maślana i przez to zachowuje świeżość nawet do kilku dni (pod warunkiem, że nie przechowujemy jej w lodówce).
Z owocami smakuje wspaniale. I do tego kubek mleka i w pełni czuję że nadchodzi lato.
Brioche z nektarynkami i delikatnie migdałową kruszonką
(przepis pochodzi z BBC Good FOOD)
560 g maki pszennej
100 g cukru
10 g suchych drożdży albo 20 g świeżych
2 łyżeczki soli miałkiej
150 ml pełnotłustego mleka
4 średniej wielkości jajka
270 g niesolonego masła (o temp. pokojowej)
4 duże nektarynki pokrojone w plasterki
na kruszonkę:
90 niesolonego masła
90 g mąki pszennej
90 g cukru
kilka kropel migdałowego ekstraktu lub aromatu
Wykonanie:
Po czym łączę je z masłem i postępuję tak samo: wyrabiam 10 minut ręką lub 5 minut w processorze.
Wkładam ciasto do lekko natłuszczonej miski i przykrywam. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie przygotowuję kruszonkę; łączę wszystkie składniki razem aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wykładam formę papierem do pieczenia.
Jak tylko ciasto podwoi swą objętość, wykładam je na formę równo. Po czym rozkładam plasterki nektaryne, jedno obok drugiej, w kolumnach. Na samym końcu posypuję kruszonką i odstawiam na 25 minut pod przykryciem.
Piekę około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Podaję posypane cukrem pudrem.