link
facebook login BAYADERKA : 31 mar 2012

sobota, 31 marca 2012

Bardzo proste ciasto truflowe/ Super easy truffle torte



Ciasto-deser, bez pieczenia.Wymaga zaledwie kilku skladnikow i 15 minut na jego przygotowanie.
Nikt,  kogo mialam juz okazje nim czestowac, nie uwierzyl mi ze jest tak niewymagajace.
A jest aksamitne i delikatne, i intensywnie czekoladowe. Prawdziwa uczta dla czekoladoholikow.
Na gosciach zawsze robi wrazenie.
Z oryginalnego przepisu ciasto wychodzilo baardzo czekoladowe, nieco za ciezkie, nie tyle w konsystencji co smaku. Ja zastapilam czesc gorzkiej czekolady mleczna i mysle, ze tak przygotowane jest jeszcze lepsze, a przynajmniej zdecydowanie chetniej jedzone przez dzieci:-)
Lubie je podawac z owocami, np. swiezymi malinami, jagodami, truskawkami.

Dlatego jezeli chcecie zrobic wrazenie na bliskich czy znajomych i zaserwowac cos wyjatkowego a niewymagajacego, proponuje skorzystac z tego przepisu.
Sama receptura pochodzi ze strony BBC Good Food.



Proste ciasto truflowe ( Decadent truffle torte)
adaptacja przepisu pochodzacego z BBC Good Food

skladniki na tortownice o srednicy 18 cm:

568 ml schlodzonej slodkiej smietanki, min. 30 % tluszczu
2 lyzki syropu kukurydzianego ( golden syrup)
150 g dobrej czekolady, min. 60 % kakao
100 g czekolady mlecznej
lyzeczka cynamonu
3 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
lyzka gestego alkoholu, np. Bailey's

Czekolade lamiemy w kosteczke.
Umieszczamy w malym rondelku z 1/3 smietanki i syropem kukurydzianym. Przygotowujemy kapiel wodna. Do duzego rondelka nalewamy do 1/3 wody i zagotowujemy ja. Nastepnie zmniejszamy plomien i umieszczamy maly rondelek z czekolada i smietanka w duzym rondelku tak aby woda (lekko wrzaca) nie dostala sie do czekolady. I mieszamy co jakis czas czekolade z smietanka az sie rozpusci i oba skladniki sie polacza. Nie zagotowujemy, zdejmujemy od razu po polaczeniu z ognia. Odstawiamy do ostygniecia.
Przygotowujemy forme. Zdejmujemy obracz i wykladamy dno papierem do pieczenia. Nastepnie zakladamy obracz i zamykamy dokladnie.

Pozostala smietanke umieszczamy w dosc duzym czystym naczyniu razem z kawa i cynamonem. Ubijamy nie za dlugo tak aby byla prawie gesta, caly czas na najwyzszych obrotach miksera. Jak tylko czekolada ostudzi sie laczymy ja ze smietanka na najnizszych obrotach, bardzo krotko. Na koncu dodajemy alkohol, laczymy z masa.
Wylewamy mase (powinna miec na tym etapie konstystencje lekko lejaca) do formy, wyrownujemy szpatulka wierzch i wkladamy do lodowki na kilka godzin, moze byc na cala noc.
Podajemy schlodzone z owocami albo posypane kakao.


In English:

This cake is absolutely gorgeous! Real heaven for chocoholics (like me:-))!
I love it and have made it many many times.
It is so easy to prepare as you only need literally very few ingredients. It won't take longer than 15 minutes to combine all of them. The only thing is you will have to chill the torte for at least a few hours, best overnight.
So it is easier to prepare day ahead and then serve it with seasonal fruits. I like to serve this dessert with fresh raspberries, blueberries or strawberries.
At its best when served straight from the fridge.
The recipe adapted by me comes from BBC Good Food.


Chocolate truffle torte
recipe adapted from BBC Good Food website

568 ml cold double cream
2 tbsp golden syrup
1 tsp cinammon
3 tsp instant coffee
1 tbsp irish cream alcohol such as Bailey's
150 g good quality chocolate
100 g milk chocolate

Chop the chocolate or break into small pieces and place in a small heavy-based saucepan along with 1/3 double cream and golden syrup.
Pour some water (just 1/2 of saucepan height will be fine) into a second big saucepan and boil. Then reduce the heat and place the small saucepan with chocolate into the second one. Let the chocolate melt, stirring quite often, and combine with cream but do not boil. Once it is done it is ready, so take it off the heat and set aside.

Prepare the tin. Line up the bottom of 18 cm in diameter springform best with non-stick baking paper. Set aside.

In a large bowl place the rest of double cream, cinammon, alcohol and mix it at highest speed so it gets a little bit thicker but still wobbly like jelly. Shake the bowl to check.
Once the creamy chocolate mix is cooled combine it with the cream and at lowest speed mix all the ingredients until smooth.
Pour the mixture into the prepared tin. Put into the fridge for at least 3 hours or even best for overnight.
Serve chilled with fresh fruit or just on its own.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers