Naprawde proste ciasto. Ucierane, maslane, na kwasnej smietanie, z dodatkiem truskawek i posypane platkami migdalowymi. Jest sprezyste, miekkie i troche chrupiace za sprawa migdalow.Najlepsze na cieplo z lodami waniliowymi.
Proste ciasto z truskawkami i migdalami
skladniki na mala kwadratowa foremke, tj. ok. 9-10 kawalkow
ok.280 g truskawek, umytych, oszypulkowanych, mozna je przekroic na pol
130 g cukru
20 g cukru waniliowego
90 ml gestej kwasnej smietany
40 ml mleka
3 duze jajka
140 g masla
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
ok. 240-250 g maki pszennej
2-3 lyzki platkow migdalowych albo wiecej
niewielka szczypta soli, opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Maslo ucieramy do puszystosci, stopniowo dodajac cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie, okolo 6 minut. Wbijamy po jednym jajku, nadal ucierajac. Jezeli masa sie zwarzy, dodajemy jedna lyzke maki, ucieramy.
Make przesiewamy z proszkiem i soda, dodajemy sol (opcjonalnie).
Do masy maslanej wsypujemy make, wlewamy smietane i mleko i mieszamy skladniki widelcem do polaczenia. Masa powinna byc nieco gesta. Wykladamy nia na forme wylozona papierem do pieczenia albo
natluszczona maslem i wyrownujemy wierzch ciasta szpatulka. Na wierzchu rozkladamy truskawki. Posypujemy je platkami migdalowymi.
Pieczemy okolo 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.