link
facebook login BAYADERKA : 18 cze 2012

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pain au levain z prazonymi orzechami wloskimi- Pain au levain complet aux noix

W ostatnim czasie upieklam kilka chlebow jakie chcialabym Wam pokazac. Jednak tylko dwa z nich udalo mi sie  uwiecznic. Ten z orzechami i jeszcze jeden, niezwykle miekki, z kremowym serkiem, ktory powstal bardzo spontanicznie, nie udalo mi sie zapisac skladnikow.
Pierwszy natomiast, pochodzi z ksiazki, o ktorej wspominalam juz w poscie z chalka czeska w roli glownej.
Pain au levain z prazonymi orzechami wloskimi to chleb z niezwykle chrrrrupiaca skorka, dosyc zwartym miazszem.
Sukces w pieczeniu tego chleba tkwi w aktywnym zakwasie. Dodatkowo liczy sie dobre rozplanowanie w czasie kazdej z czynnosci, jaka trzeba bedzie wykonac: dokarmienie levain (czyt. zakwasu dokarmionego maka razowa), polaczenie skladnikow, zlozenie chleba i uformowanie go.
 Jezeli podejdziemy do tego chleba z uczuciem i cierpliwoscia (tak, tak, z uczuciem dokarmiamy zakwas, odstawiamy go w cieple, nieprzewiewne miejsce, z uczuciem wyrabiamy ciasto chlebowe, wiem o czym mowie :-))  i bedziemy sie trzymac receptury, chleb na pewno sie uda.


Pain au levain z prazonymi orzechami wloskimi
przepis pochodzi z ksiazki Dana Leadera, Local Breads, 2007


starter, 9-12h przed pieczeniem:

50 g gestego aktywnego levain
75 g letniej wody
100 g maki razowej, najlepiej z pelnego przemialu

Wszystkie skladniki mieszamy dokladnie, okolo 1-2 minuty i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na 9-12 h.

Ciasto wlasciwe:

caly starter
375 g wody, temp. pokojowa
100 g maki
400 g maki razowej z pelnego przemialu
10 g soli morskiej
szklanka orzechow wloskich

W duzym naczyniu laczymy wode z maka razowa i pszenna. Naczynie nakrywamy i zostawiamy w cieplym miejscu na 20 minut.
Dodajemy starter i sol do naczynia i laczymy z maka i woda. Mozna sobie pomoc natluszczajac rece niewielka iloscia oleju. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut  z przerwa okolo dwuminutowa.
W miedzyczasie (kiedy to my wyrabiamy ciasto) mozna uprazyc orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Celsjusza i na blaszce wylozonej papierem do pieczenia rozkladamy polamane na mniejsze czesci orzechy. Prazymy je okolo 10 minut i studzimy przed dodaniem do reszty skladnikow.
Ciasto chlebowe na poczatku wyrabiania bedzie dosyc klejace ale z czasem nabierze elastycznosci i z latwoscia bedzie odrywac sie od dloni. Wystudzone orzechy dodajemy do ciasta. Laczymy.
Ciasto formujemy w kule i wkladamy do miski, nakrywamy folia spozywcza i odstawiamy na okolo godzine, w temp. pokojowej.
Wykladamy, po minionej godzinie, ciasto na lekko oproszona maka stolnice i skladamy je kilka razy, tak jakbysmy skladali z papieru koperte: gorny i dolny bok do srodka i bok z lewej i prawej strony do srodka.
Koszyk do wyrastania chleba obsypujemy obficie maka i formujemy bochenek, wkladamy go zlaczeniami ku gorze ( tak aby gladka czesc bochenka dotykala dna koszyka). Odstawiamy do wyrosniecia na okolo 3h.
Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 270 st. Celsjusza, mniej wiecej na godzine przed pieczeniem.
Wyrosniety chleb wkladamy dosc sprawnie do piekarnika wraz z zaroodporna miseczka z duza iloscia lodu (umieszczamy ja na najnizszej polce piekarnika, sam chleb pieczemy na srodkowej) i pieczemy okolo 40-50 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Nie kroimy chleba wczesniej niz 2 h po upieczeniu, na zdjeciach krojony zaraz po upieczeniu- stad dosyc wilgotny miazsz.
Chleb mozna mrozic, najlepiej krojony.



Pieczone warzywa z sola morska/ Roasted vegetables

Przepis tak otwarty jak przepis na tradycyjny bigos czy ratatouille.
Dowolne warzywa obieramy, najlepiej mandolina, kroimy wieksze na pol i wzdluz, nacieramy  oliwa extra vergine i posypujemy sola morska, mozna tez tymiankiem, rozmarynem.
Tak przygotowane warzywa smakuja przepysznie z roznymi serami, domowym chlebem (najlepiej na zakwasie). Uczta dla podniebienia.
Nie podaje dokladnej ilosci skladnikow, bo tak naprawde to byloby zbedne.
Ponizej lista warzyw, jakich ja uzylam aby przygotowac pyszna latwa kolacje.

Pieczone warzywa z sola morska

marchew
pataty
szalotki
buraki
pietruszka

dodatkowo:
sol morska
oliwa extra vergine
ziola takie jak tymianek albo rozmaryn, opcjonalnie

do podania:
ser Blue Stilton albo inny ulubiony plesniowy ser
domowy chleb


Warzywa myjemy, odcinamy nac, jezeli to konieczne. Obieramy najcieniej jak to mozliwe. Kroimy na mniejsze kawalki, okolo 5-6 cm dlugosci. Nacieramy oliwa i sypiemy niewielka iloscia soli morsiej.
Dosyc spora blaszke wykladamy folia aluminiowa i na niej wykladamy warzywa, posypujemy je ziolami, jezeli lubimy. Pieczemy okolo 25-30 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Warzywa powinny byc miekkie. Podajemy z pokruszonym albo pokrojonym na mniejsze kawalki serem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers