link
facebook login BAYADERKA : 9 lip 2012

poniedziałek, 9 lipca 2012

Nieziemski mrozony sernik na zimno i symulacja udanego lata na Wyspach






O Wielka  Ironio Losu!
W Polsce upaly  wszechogarniajace a na Wyspach niekonczacy sie deszcz.
Ostatnio stwierdzilam ze symulacja udanego lata uchronic mnie moze przed depresja sezonowa (kurcze, nie sezonowa, przeciez sezonowa przypada na jesien i zime) przepraszam, przed depresja wynikajaca z niedoboru witaminy D (jezeli taka w ogole istnieje).
Ze wzgledu na wielki brak slonca na Wyspach, wypracowalam sobie maly codzienny rytual. Wychodze rano i w torebke wkladam parasol i dwie pary okularow przeciwslonecznych. Dwie pary. Nie wiecej ni mniej. Druga na wszelki wypadek. Tak w razie czego: pierwsza moze sie zabrudzic, moze sie zgubic, a i dziecko moze niechcacy, w ataku mamo czy moge przymierzyc, polamac, wiec warto, mimo braku slonca, nosic dwie pary. Naprawde to sie sprawdza. Bez zartow.
Kiedy zacznie padac deszcz, a jakos przez ostatnie kilka tygodni pada codziennie, nie wyciaga sie od razu parasola.
Bron Boze, nie wyciaga sie parasola kiedy pada deszcz.
Bo parasol, odkrylam to ostatnio, wywoluje ulewe.
Trzeba zalozyc, ze to tylko przejsciowe ( mimo ze pada od kilku tygodni codziennie), mala mzawka, przejdzie i po krzyku, w koncu z cukru nie jestesmy i sie nie rozplyniemy.
Po obiedzie obowiazkowo codziennie musi byc dobra kawa i deser.
Deser- koniecznie schlodzony, bo przeciez nikt nie wie, kiedy przyjda upaly, trzeba byc przygotowanym, wiec deser mrozony musi byc. Najlepiej przygotowac duzy tort lodowy albo mrozony sernik na zimno czyli deser, uwaga: nowosc!, podwojnie schlodzony.*

* Mrozony sernik na zimno powstal zupelnie przypadkiem. Swietnie wkomponowuje sie w wyczekiwanie na lato a i tak sam czy w deszczowa czy upalna pogode smakuje wybornie, pysznie sie komponuje z sezonowymi owocami. Doskonaly na poprawe nastroju :-)



Mrozony sernik na zimno
przepis na forme o srednicy 20 cm

250 g serka mascarpone
250 g sera twarog
250 g serka kremowego, np. Philadelphia
250 g bialej czekolady
200 g cukru
2 jajka
30 g galaretki o smaku truskawkowym
50 ml goracej wody
230 g owocow: jagod, truskawek, malin
150 g czekolady, 60-70 % kakao
100 ml smietanki kremowki + 50 ml smietanki kremowki + 70 ml smietanki kremowki

na polewe:
80 g czekolady, 60-70 % kakao
60 ml smietanki kremowki

dodatkowo:
owoce: maliny, jezyny, jagody/ borowka amerykanska/ truskawki/


Ser blenderujemy z cukrem, jajkami, okolo 4 minut.Powinna powstac idealnie gladka masa.
Czekolade biala lamiemy w kostke i  laczymy z 100 ml smietanki kremowki, roztapiamy czekolade w kapieli wodnej, na bardzo wolnym ogniu albo najlepiej w mikrofalowce, co chwile mieszamy. Studzimy.
Przestudzona czekolade laczymy z masa serowa: wlewamy ja wolnym strumieniem i mieszamy jednoczesnie.
Mase dzielimy na trzy. Wlewamy kazda czesc do osobnego naczynia.
Dno formy o srednicy 20 cm wykladamy papierem do pieczenia, boki papieru wykladamy na zewnatrz. Zamykamy obracz formy. Obracz natluszczamy lekko od wewnatrz.
Pierwsza czesc masy bedzie czekoladowa. Czekolade ciemna (150 g) lamiemy w kosteczke i wkladamy do malego rondelka, wlewamy do niego 50 ml smietanki kremowki i podgrzewajac na bardzo wolnym plomieniu, rozpuszczamy, nastepnie studzimy. Przestudzona ale nadal plynna czekolade laczymy z masa z pierwszego naczynia. Mase wylewamy na dno formy i wstawiamy do lodowki na okolo 45 min, tj. czekamy az wierzch masy sie zetnie.
Druga czesc masy zostawiamy tak jak jest. Po scieciu sie masy czekoladowej wlewamy mase biala na mase ciemna. Czekamy az masa ''biala'' stezeje, podobnie jak uprzednio; okolo 45 minut.
Trzecia czesc masy o smaku owocowym: owoce myjemy, jezeli trzeba odszypulkowujemy i miksujemy blenderem. Nastepnie zmiksowane owoce laczymy z masa serowa, rowniez za pomoca blendera, dodajemy do masy rowniez 70 ml smietanki kremowki. Masa bedzie miala konsystencje rzadsza od pozostalych czesci. 30 g galaretki laczymy z goraca woda i mieszamy energicznie, laczymy az do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie tezec, wlewamy ja do masy owocowej i miksujemy blenderem. Na wierzch stezonej masy ''bialej'' wlewamy mase owocowa. Wstawiamy forme do lodowki na okolo 12 h (cala noc) Nastepnie przygootowujemy polewe: czekolade polamana w kostke laczymy ze smietanka, roztapiamy na wolnym ogniu. Studzimy i przestudzona, plynna czekolade wylewamy na wierzch sernika, rozprowadzamy energicznie i rowno. Wstawiamy sernik do zamrazalnika. Wyjmujemy przed podaniem na co najmniej pol godziny, dekorujemy owocami sezonowymi. Smacznego :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers