link
facebook login BAYADERKA : 21 sie 2012

wtorek, 21 sierpnia 2012

Gofry dunskie ( z cynamonem, imbirem i kardamonem)/ Danish waffles, finely seasoned.


Gofry dunskie
przepis pochodzi z ksiazki Waffles aut. Kristiane Muller- Urban

100 g masla
50-60 g cukru
lyzeczka cynamonu
200 g maki pszennej
200 g kwasnej smietany
2 szczypty kardamonu
szczypta imbiru
lyzeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
5 jajek
maslo do  natluszczenia gofrownicy

Maslo wykladamy na patelnie i podgrzewamy na malym plomieniu az nabierze jasnego brazowego koloru. Zdejmujemy patelnie z maslem z palnika. Studzimy lekko.
Wlewamy przestudzone maslo do misy miksera i razem z cukrem, przyprawami, sola miksujemy az masa bedzie puszysta- okolo 4-5 minut.
Wbijamy do misy z masa po jednym jajku i miksujemy dalej.
Przesiewamy nad misa make. Wlewamy smietane i mieszamy skladniki az masa bedzie jednolita.
Natluszczamy i nagrzewamy gofrownice. Na rozgrzane plytki gofrownicy wylewamy ciasto, mniej wiecej okolo 3- 4 lyzek na jedna plytke. Pieczemy gofry okolo 2-3 minut az nabiora bursztynowego koloru.
Podajemy cieple, posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers