Najlepsza na chlodne jesienne dni- goraca czekolada.
Goraca czekolada
z cynamonem
skladniki na 2-3 male filizanki:
1 1/2 szklanki mleka
80 g dobrej czekolady, polamanej w kosteczke
2 lyzki cukru
1-2 lyzki kakao
2 lyzki dobrego czekoladowego likieru, opcjonalnie
cynamon
czekolada, starta na malych oczkach
Mleko wlewamy do garnuszka, laczymy z cukrem i gotujemy.
Kakao rozprowadzamy z odrobina mleka i jak tylko mleko zawrze, laczymy z mlekiem.
Czekolade polamana w kosteczke laczymy z 2 lyzkami goracego mleka i roztapiamy, najlepiej w kapieli wodnej albo w mikrofalowce. Roztopiona czekolade laczymy z mlekiem za pomoca blendera. Czekolada bedzie gladka i dosyc gesta. W wersji dla doroslych laczymy ja z dobrym czekoladowym likierem.
Podajemy w filizankach, oproszona cynamonem z drobno potarta dobra czekolada.