link
facebook login BAYADERKA : 16 gru 2012

niedziela, 16 grudnia 2012

Parkin- angielskie ciasto imbirowe

Parkin-angielskie ciasto imbirowe. Troche podobne do piernika polskiego a mimo to ciagnace sie jak angielski flapjack. Bardzo proste w przygotowaniu wiec spokojnie mozna zaangazowac w jego przygotowanie dzieci :)
Im starsze tym lepsze a parkin'a mozna przechowywac do okolo tygodnia.

Parkin
przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

200 g masla
duze jajko
4 lyzki mleka
200 g syropu zlocistego ''golden syrup''
85 g melasy
85 g jasnego brazowego cukru (light soft brown sugar)
100 g platkow owsianych
250 g maki spulchnionej albo maki pszennej przesianej z 3/4 lyzeczki proszku d. pieczenia
1 lyzka imbiru

Jajko rozklocamy z mlekiem. W garneczku laczymy melase, cukier,maslo i syrop (mozna zastapic sztucznym miodem ostatecznie jezeli nie mamy). Garneczek umieszczamy nad srednim plomieniem i powoli podgrzewamy skladniki az sie prawie rozpuszcza, nie zagotowujemy. Do cieplej masy wsypujemy platki owsiane i make polaczona z imbirem,nastepnie jajko z mlekiem. Laczymy krotko. Wylewamy mase na forme kwadratowa 18 cm na 18 cm (uprzednio natluszczona) i pieczemy parkin'a w temp. 160 st. Celsjusza okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, zawijamy w czysta sciereczke i odstawiamy na kilka dni (okolo 3-4) do spizarni aby parkin dojrzal. Im starszy tym bardziej ciagnacy i aromatyczny. Po czasie lezakowania kroimy na kawaleczki. Smacznego :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers