link
facebook login BAYADERKA : 4 maj 2013

sobota, 4 maja 2013

Łosoś pieczony z cytryną i pietruszką


Łosoś pieczony z cytryną i natka pietruszki, doprawiany sola i kolorowym pieprzem.
Wystarczy okolo pol godziny aby przygotowac (i upiec) rybe w ten sposob. Losos po 20-25 minutach jest miekki, delikatny, soczysty i idealnie doprawiony.


Łosoś pieczony z cytryną i pietruszką
2 porcje

2 sredniej wielkosci filety z lososia
cytryna
oliwa extra vergine
sol, moze byc w platkach
kolorowy pieprz
natka pietruszki

dodatkowo:
folia aluminiowa


1. Z folii aluminiowej wycinamy dwa prostokaty. Kazdy bok prostokata unosimy lekko do gory aby przypominal paczuszke.
2. Rybe lekko spryskujemy oliwa i doprawiamy sola i kolorowym pieprzem. Doprawione filety wykladamy na prostokat z folii.
3. Kroimy cytryne na cieniutkie plasterki. Na kazdy filet wykladamy po 1-2 plastry. Kroimy natke pietruszki i wykladamy na cytryne.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni az ryba bedzie lekko rozowa. Pieklam okolo 25 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers