link
facebook login BAYADERKA : 4 mar 2014

wtorek, 4 marca 2014

Naleśniki orkiszowe z lodami i frużeliną/ Spelt pancakes served with Cornish ice-cream and fruit filling

W Pancake Day wszyscy naleśnikujemy bez wyjątku ;)
Dzisiejsze naleśniki przygotowalam na bazie mąki orkiszowej, mleka orzechowego. Surowe ciasto miało ciemniejszy, ziemisty kolor. Dodatek mąki orkiszowej zdeterminował sam smak- lekko orzechowy, nieco wytrawny. To napewno zdrowsza wersja naleśników ale nie posmakuje każdemu. W wersji super zdrowej można je serwować z owocami z kompotu. Świetnie się sprawdzą wiśnie polane jogurtem greckim z dodatkiem miodu. Oto wersja light.
Dla tych, którzy lubią zjeść nie zważając na kalorie, proponuje podać naleśniki z lodami waniliowymi z Kornwalii (jeżeli takie tylko znajdziecie) i frużeliną z owoców. W Anglii frużelina dostępna jest pod nazwą fruit filling i można ją kupić w większości supermarketów.

Naleśniki orkiszowe 

300 ml mleka orzechowego
150 g mąki orkiszowej
szczypta soli
2 jajka, średniej wielkości
2 łyżki mąki
30 g klarowanego masła

ponadto:

lody waniliowe/ jogurt grecki
frużelina/ owoce świeże
miód, opcjonalnie
masło do smażenia

Jajka ubijamy w misie miksera. Dosypujemy 1/2 szklanki mąki i wlewamy połowę mleka. Miksujemy do połączenia składników.
Wlewamy resztę mleka. Dosypujemy resztę mąki, sól, cukier i wlewamy masło.
Miksujemy do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnie wykładamy łyżeczką masło. Wylewamy ciasto na patelnię, około 3/4 nabierki na raz. Zmniejszamy ogień na średni płomień. Smażymy naleśniki z obu stron tak by miały jasny brązowy kolor.
Podajemy z lodami albo z jogurtem greckim i owocami/ frużeliną. Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers