link
facebook login BAYADERKA : 29 mar 2014

sobota, 29 marca 2014

Koktajle-bomba witamin i koloru!


 Każdy z blogujących osób wie jaka przyjemność jest w jedzeniu i smakowaniu nowych dań i wypieków. Ja też nie ukrywam że lubię ciasta, serniki i czekoladę. Ale po narodzinach drugiego dziecka ze szczególną uwagą muszę dbać o sylwetkę i jeść zdrowo, czyli przestrzegać diety bogatej w warzywa,owoce i białko . Do tego, tak jak już wspominałam na stronie FB staram się cztery razy na tydzień biegać albo ćwiczyć z Ewą Chodakowską. A natomiast prawie codziennie wypijam taki zdrowy, naładowany witaminami koktajl. Ja osobiście wierzę w potęgę witamin warzyw i owoców i wykorzystuję je jak tylko mogę na codzień. I tak na naturalny detoks proponuję Sweet Lullaby- koktajl szpinakowo-jabłkowy, który dodatkowo pozytywnie działa na wszystkich tych, którzy mają kłopoty ze snem.Berry Bonanza to koktajl, który poprawi koloryt i ogólny wygląd naszej skóry a selerowo-anananasowy pomoże nam w trawieniu. 



Sweet Lullaby- koktajl szpinakowo-jabłkowy 

składniki na 1 porcję śniadaniowa:


garść szpinaku 
małe jabłko 
2-3 łyżki posiekanej sałaty lodowej 
szklanka wody mineralnej 
miód, do smaku 

Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy owoc w kosteczkę. 
Szpinak siekamy drobno. Jabłko, szpinak, sałatę miksujemy zalewamy wodą i miksujemy. Dodajemy miód do smaku. 


Berry Bonanza- koktajl z owoców leśnych i selera

składniki na 1 porcję śniadaniowa:

garść jagód 
garść malin 
garść jeżyn 
2-3 łodyżki selera 
szklanka wody mineralnej

Owoce, seler myjemy. 
Seler ścieramy na tarce. Odsączamy sok. Sok łączymy z owocami i miksujemy. Dolewamy wody mineralnej.
Opcjonalnie można dodać do koktajlu sok z startego korzenia imbiru.

Koktajl selerowo-ananasowy 

 składniki na 1 porcję śniadaniowa:


3 łodyżki selera
4 krążki ananasa 
szklanka wody mineralnej 
listki świeżej mięty, przed podaniem

Seler myjemy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok który łączymy, miksując z ananasem. Dolewamy szklankę wody mineralnej. Koktajl wlewamy do szklanki i serwujemy z listkami mięty. 


Koktajl arbuzowo-rzeżuchowy z mango 

składniki na 1 porcję śniadaniowa:


2 duże plastry arbuza 
1 małe mango 
3 łyżki rzeżuchy 


Mango obieramy i kroimy drobno. Łyżką wybieramy miąższ z arbuza. Owoce miksujemy, Na końcu dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można do smaku dodać odrobinę miodu. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers