link
facebook login BAYADERKA : 31 mar 2014

poniedziałek, 31 marca 2014

Domowe wafelki

Przepis na domowe wafelki- andruty znane też jako Pischinger na południu Polski to pomysł na bardzo łatwy i dosyć szybki deser. Wafelki przekładamy masą, którą wcześniej gotujemy w garneczku. Masa, jakiej użyłam, ma smak czekoladowy, ale jestem pewna że można eksperymentować z różnymi wersjami- sprawdzi się kajmak i orzechy. Do przygotowania razem z dziećmi :-) 


Domowe wafelki 
składniki na ok.30 sztuk 

paczka andrutów, ok. 5 wafli 
3 łyżki kakao holenderskiego 
250 g masło 
130 g skondensowanego mleka słodzonego 
2-3 łyżki cukru, opcjonalnie

Do garnka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Zasypujemy cukrem. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy składniki do rozpuszczenia, podgrzewając je na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy kakao. Masę podgotowujemy przez 2 minuty - nie doprowadzamy do wrzenia. Po czym lekko przestudzamy i miksujemy, jeżeli pojawiły się grudki. 
Masą przekładamy wafel, nakładamy drugi i powtarzamy. Po przełożeniu odkładamy wafle do zastygnięcia, na około 8-12 h. Po czym kroimy w prostokąty.
Wafelki przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym.


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers