link
facebook login BAYADERKA : Wiosenna rolada truskawkowa z pralina

niedziela, 15 maja 2016

Wiosenna rolada truskawkowa z pralina







Mam dla Was dzisiaj rolade- pyszna i bardzo wiosenna. Powstala na bazie biszkoptu. Nasaczylam ja advocaatem, przelozylam masa mascarpone. Udekorowalam swiezymi truskawkami i domowa pralina.





Rolada truskawkowa z mascarpone

składniki na biszkopt:

5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
65 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru pudru

do nasączenia:
3 łyżki alkoholu typu advocaat

składniki na masę:
250 ml słodkiej śmietanki kremowej

250 g włoskiego sera mascarpone

2 łyżki cukru pudru


dodatkowo:

około 4 łyżek gładkiego dżemu truskawkowego

150 g świeżych truskawek

gotowa pralina albo posiekane płatki migdałowe *

 

Przygotowanie:

Białka wlewamy do czystej, suchej misy miksera. Dodajemy niewielką szczyptę soli i miksujemy na średnich obrotach aż białka zwiększą objętość i zmienią kolor na biały. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy aż powstanie sztywna i lśniąca beza.Wyłączamy mikser, wlewamy żółtka, jedno na raz i mieszamy za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dwa razy i wsypujemy do misy miksera. Mieszamy tylko do połączenia używając widelca. Formę do pieczenia o wymiarach 35 cm na 26 cm wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Surowe ciasto biszkoptowe wykładamy na  blaszkę i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 25 minut i sprawdzamy metodą tzw. ‘’suchego patyczka’’.

Upieczony biszkopt wykładamy na czysty ręcznik kuchenny, nasączamy 3 łyżkami advocaatu. Gorący jeszcze biszkopt zwijamy w rulon. Studzimy i delikatnie rozwijamy.

Przygotowujemy masę.

Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Zwiększamy obroty i nadal miksujemy aż śmietanka stanie się lekko gęsta ale nadal płynna. Dodajemy cukier, miksujemy krótko. Dodajemy ser mascarpone i łączymy ze  śmietanką za pomocą łyżki.  Biszkopt smarujemy dżemem. Dwie trzecie masy wykładamy na nasaczony biszkopt.
 
Na to wykładamy kilka pokrojonych drobno truskawek. Zwijamy biszkopt w roladę. Pozostałą częścią masy dekorujemy wierzch rolady. Posypujemy gotową praliną i dekorujemy połówkami truskawek.
 
Przygotowanie praliny.
Szklanka platkow migdałowych (drobno posiekanych) laczymy na patelni z 1/3 szklanki cukru i 4 lyzkami wody. Calosc podgrzewamy az woda wyparuje, migdaly polacza się z cukrem i nabiorą lekko brązowego koloru.
 
 
 
 


 
 

5 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers