wtorek, 7 czerwca 2011

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI


Najprostsze ciasto z truskawkami.
Bezproblemowe.
Bo nie było czasu.
I jak to zwykle w życiu bywa, mikser przestał działać...
Nie mogłam pozwolić sobie na więcej. Sami widzicie. Siłą rzeczy trzeba było stworzyć coś smacznego, szybkiego, zapominając o mikserach i innych gadżetach kuchennych no i koniecznie truskawkowego. Dziewczynki szaleja za truskawkami. Nie tylko one. Ja też:)

16 komentarzy:

  1. Kusisz i kusisz! Musimy upiec jakieś ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciacho, tylko kawka do tego i super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przyjemne ciacho. Wygląda zupełnie jak drożdżowe. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Just Great, w Anglii nie ma na razie upalow a deszcz stad tez pieke wiecej niz zwykle:) pozdrawiam!


    Kamilo, dzieki i pozdrawiam!


    Asiejko, milo Cie znow zobaczyc:) sciskam!


    Peppervanilla, ciasto ma nieco bardziej zwarta konsystencje bo z owocami i nie chcialam aby wyszlo zakalcowate. Ale marze ( moze w przyszlym tygodniu?:)) o takim bardzo wilgotnym ( ale nie zakalcowatym!:)) jogurtowcu bez owocow i ten bedzie pewnie inny. Pozdrowienia cieple!

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzcinowisko, dzieki i pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurt mam.. truskawki mam.. teraz nie mogę dłużej zwlekać ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :-)
    Bardzo apetycznie wyglądające ciacho.
    Czy mogę zamienić olej na masło i jeśli tak to ile go trzeba dodać.
    I czy podwojenie ilości składników (bo chcę upiec w formie 21cm x 21cm) nie spowoduje że ciasto wyjdzie zakalcowate,a ja chcę ładnie wyrośnięte.
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  8. Migotka333, dziękuję:)
    można zamienić olej na masło. Powinno być roztopione i przestudzone i w dokładnej ilości jak ilość oleju czyli 100 ml w przypadku pieczenia z powyższego przepisu.
    Podwojenie składników nie powoduje zakalca. Zakalec w przypadku ciast jogurtowych wychodzi nam wtedy gdy zbyt długo wyrabiamy/ucieramy ciasto. Radziłabym też trzymać się dokładniej ilości owoców. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam ponownie :-D
    Upieczone, podwoiłam składniki, piekłam w formie 25cm x 40cm (bo foremka 21cm x 21cm okazała się za mała). Nie wyszedł zakalec, ale ciasto jest lekko wilgotne. Owoców dałam niedużo, trochę truskawek i trochę rabarbaru. Do kruszonki dodałam garść płatków migdałowych.
    Może dodałam za dużo jogurtu, bo odmierzyłam "na oko".
    Ciasto (pomimo swojej wilgotności) jest bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej herbatki.
    Pozdrawiam :-)
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  10. Migotko, to ciasto jest wilgotne. Piekłam niedawno, ale nie z owocami a dżemem truskawkowym.
    Bardzo cieszę się że Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Dobrego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  11. pisałam o wilgotności, bo z Twojego zdjęcia wynika,że ciasto jest suche, a przynajmniej na takie wygląda. Tak jak wcześniej już zostało napisane, że wygląda jak drożdżowe
    :-D
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Bayaderko ;) a w jakich rozmiarow byla Twoja forma do pieczenia?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytelnicy, ktorzy korzystali juz z przepisu, piekli w formach okolo 20 cm na 30 cm.

      Usuń
  13. Witaj Pieczarko Mysiu,
    nie pamietam dokladnych rozmiarow i nie posiadam juz tej formy, ale byla mala, prostokatna. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.