sobota, 8 września 2012

Muffiny marchewkowo-dyniowe z cynamonem/ Carrot and squash muffins



O tym, ze uwielbiam dynie i chyba wszystkie wypieki dyniopodobne, wspominalam juz wczesniej. Jak na razie pomysly na wykorzystanie dyni mnoza sie w mojej kuchni i tak tez powstaly te bardzo szybkie i bardzo latwe muffinki z dodatkiem marchewki, cynamonu i pestek dyni.
Te muffinki sa bardzo wilgotne. Z wyraznym akcentem cynamonowym. O pieknym kolorze i bardzo sprezystym srodku. Spokojnie mozna je przygotowac z dziecmi, beda zachwycone :)



Muffinki marchewkowo- dyniowe z cynamonem i pestkami dyni
okolo 10-12 sztuk

skladniki:

2 jajka
80 g potartej marchewki
80 g puree z pieczonej dyni/ patisona
80 g miekkiego masla
niepelna lyzka cynamonu
1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
70 g gestego jogurtu dla dzieci ( uzylam Danonka)
100 g cukru
160 g maki pszennej
szczypta soli, opcjonalnie
pestki dyni, do posypania muffinow


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Papilotkami wykladamy forme 12-dolkowa albo natluszczamy forme.
Maslo topimy i studzimy.
Make przesiewamy z soda, proszkiem, cynamonem i sola (opcjonalnie).
Jajka ubijamy mikserem do puszystosci ( ja ubijalam w KA okolo 4-5 minut, az nabraly bialego koloru), w miedzyczasie dodajemy do ubijanych jajek, stopniowo, cukier.
Mikser wylaczamy po ubiciu jajek. Do masy jajecznej wrzucamy potarta marchew, puree z dyni, wlewamy przestudzone maslo, dodajemy jogurt/ fromage frais. Laczymy wymienione skladniki bardzo delikatnie. Wsypujemy do misy ze skladnikami przesiana make z pozostalymi suchymi skladnikami. Mieszamy wszystko widelcem, tylko do polaczenia.
Nakladamy ciasto lyzka do papilotek, mniej wiecej do 2/3 wysokosci, posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy na srodkowej polce, w wyzej wymienionej temp., okolo 30 minut, do momentu az muffiny urosna, nabiora rudego koloru a patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy. Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Szkoda, ze w składzie peree z dyni, którego nie posiadam, bo już miałam zamiar jutro robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Puree z dyni przygotowuje poprzez upieczenie dyni ( pokrojonej w male kawalki) w 200 stopniach Celsjusza, zdjecie skorki, zmiksowanie. To proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. achh lepszego połączenia nie można byłoby wymyślić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mi się podobają. Ja dynie w każdych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  5. butternut squash to dynia piżmowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bosko, jestem zauroczona:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie Agnieszko! :) Ślicznie podane i pięknie sfotografowane oczywiście.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o ,,moje" mufinki , wyglądają świetnie
    Agnieszko jakie masz świetne do nich foremki , zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne foremki ! ( zdjęcia również, ale to oczywiste :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne te foremki na muffinki;) Z dynią jeszcze nie robiłam, ale myślę, że spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne kubełki! I bardzo smakowite muffiny, uwielbiam wypieki z dynią i marchewką.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz ta dynia i kusisz:) mi ciagle chodzi po glowie Twe ciasto czekoladowo- dyniowe i musze tylko zamowic filling i moge robic. A kubelki znakomite, wspaniale na zimowe panettone

    OdpowiedzUsuń
  13. Ilość masła w przepisie gdzieś Pani zgubiła ;)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimie, juz poprawione :) 80 g masla, miekkiego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne są. Wspaniały pomysł z tymi foremkami. Wyglądają odlotowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne! ja uzylam pól na pól máki pelnoziarnistej z pszenná.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimku, ciesze sie :) A co do maki- swietny pomysl, bede pamietac i wykorzystam go na pewno.

    Bardzo dziekuje za Wasze mile slowa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.