niedziela, 16 marca 2014

Sernik cappuccino z pralinkami

Ten sernik to ostatnio króluje na naszym rodzinnym stole :-)
Jako że jest łatwym  deserem piekłam go z kilka razy. Jest taki jak ostatnio lubię- mazisty i kremowy. Łączy w sobie moje ulubione cappuccino, czekoladę i pralinki. To nie jest ciężki polski sernik. Konsystencją deser przypomina zdecydowanie noworojskie serniki. Przygotowanie podobne do poprzedników-składniki, przed pieczeniem, doprowadzam do temperatury pokojowej. Bardzo dokładnie miksuję twaróg używając blendera. Dopiero po zmiksowaniu dodaję powoli pozostałe składniki. Na samym końcu wbijam, bardzo krótko, jajka. Również temperatura pieczenia ma tutaj ogromne znaczenie- 140 stopni Celsjusza.  Sernik po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i pozwalam mu stężeć przez około 12h, najlepiej w lodówce.


Sernik cappuccino z pralinkami 
na okrągłą formę o średnicy 20 cm


składniki:

300 g serka kremowego, np. Philadelphia
800 g twarogu (bardzo dobrze zblenderowanego)
240 g cukru
50 g dobrego cappuccino*
120 g śmietanki słodkiej, min. 30 % tłuszczu
10 pralinek Ferrero Rocher
4 jajka
70 g budyniu waniliowego
2 łyżki likieru kawowego

dodatkowo: 

odrobina masła do natłuszczenia boków formy
10 pralinek Ferrero Rocher
50 g czekolady mlecznej
3-4 łyżki śmietanki słodkiej

Przygotowujemy masę sernikową.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza.
Dno formy okrągłej wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy natłuszczamy od wewnątrz masłem.
Dokładnie zblenderowany twaróg wkładamy do misy miksera. Łączymy za pomocą blendera z serkiem kremowym i śmietanką. Wsypujemy cukier, cappuccino, budyń. Miksujemy za pomocą końcówki miksera. 10 pralinek siekamy nieregularnie i odkładamy na bok. Wlewamy do masy likier i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy jedynie do połączenia, bardzo krótko, ok.1-2 minut. Na samym końcu za pomocą szpatułki łączymy z masą serową posiekane pralinki. Wlewamy masę serową do przygotowanej formy. Wstawiamy sernik na środkową półkę i pieczemy 1h 30 minut. Po czym wykładamy sernik i odstawiamy do chłodnego miejsca, najlepiej lodówki, do stężenia, na min. 12 h.
Przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy z śmietanką i doprowadzamy do rozpuszczenia w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, mieszając od czasu do czasu, i nie doprowadzając do wrzenia.
10 pralinek siekamy i posypujemy nimi wierzch sernika. Lekko przestudzoną polewą czekoladową dekorujemy sernik. Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Ciekawie wygląda. No przy czym też oczywiście niewątpliwie apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsystencja wygląda na obłędną: ) Musi być naprawdę pyszny!; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny sernik Agnieszko!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie! a o smaku nawet boję się pomyśleć, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.