sobota, 12 kwietnia 2014

Wielkanocna babka bezglutenowa

To pierwsza bezglutenowa babka na BAYADERCE ale pewnie nie ostatnia :-) Piękny, słoneczny kolor zawdzięcza mące kukurydzianej a także mandarynkom. Babka jest niewiarygodnie puszysta i delikatna. Ma lekko cytrysowy smak i zapach. Całość udekorowałam lukrem cytrynowym. Można dodatkowo posypać odrobiną drobno startej skórki z mandarynki lub pomarańczy.

To nie jest trudny wypiek ale aby udał nam się doskonale, trzeba pamiętać o kilku zasadach: 

1. Jajka i inne składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej na minimum 2 h przed pieczeniem
2. Mąki przesiewamy z proszkiem i solą bardzo dokładnie i wsypujemy do idealnie ubitych jaj bardzo powoli.
3. Jajka ubijamy długo tak aby co najmniej podwoiły objętość. Ja miksowałam je około 6 minut na najwyższych obrotach miksera.
4. Do pieczenia używamy koniecznie formy z kominem 
5. Babkę, ze wględu na jej delikatność, kroimy dopiero kilka godzin po ostudzeniu


Puszysta babka bezglutenowa
 14-16 porcji

składniki na ciasto:

6 jajek
60 ml oleju roślinnego
150 g mąki ryżowej lub ewentualnie ziemniaczanej
110 g mąki kukurydzianej
35 ml soku z świeżo wyciśniętej mandarynki
skórka starta z 4 mandarynek
1/2 łyżki wody pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego 

składniki na lukier: 

140 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody


 Przygotowanie ciasta: 

1. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach aż utworzy się piana. Powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż jajka znacznie zwiększą objętość i nabiorą jasnego koloru.Patrz uwagi wyżej.
2. Mąki przesiewamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Do dobrze ubitych jajek dodajemy skórkę z manadarynek i bardzo powoli wlewamy sok. Mieszamy za pomocą szpatułki, nie miksera.
4. Powoli wsypujemy mąki. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Dodajemy ekstrakt.
5. Wlewamy olej wolnym strumieniem i mieszamy za pomocą widelca.
6. Formę z kominem natłuszczamy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę z babką wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w formie. Po czym wykładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Przygotowanie lukru: 

Składniki: cukier, wodę i sok łączymy w kubeczku i ucieramy bardzo dokładnie. Lukier powinien być gładki. Za pomocą łyżki polewamy lukrem ciasto. Lukru będzie wystarczająco dużo aby zrobić to dwa razy.



5 komentarzy:

  1. Przyda mi się ten przepis , bo mam bezglutenowca a chce aby zjadł ciasto na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie polukrowane Babeczki to ja uwielbiam ;) Pychotka ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kształt babki. Jaka to forma?

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda pięknie😍 Piekłam już 2 razy i jest przepyszna. 🤤🥰 Na pewno nie raz jeszcze u mnie zagości. Aktualnie stygnie i czeka na Wielkanocny stół 😁

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.