środa, 28 maja 2014

Sernik z masą krówkową. Magazyn i KONKURS!

 Re: the recipe picture and ingredients. Instead of using caramel, you can use dulce de leche and the cheesecake will become even sweeter.
Kolejny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo :-)
Równie pyszny jak ten sernik kokosowy tylko o bardziej zwartej konsystencji.
Przygotowywałam go razem z moją siostrą, Elą, która również bardzo lubi eksperymentować w kuchni.
Ten sernik z tzw. ''krówką'' ma delikatny jej posmak, jest bardzo kremowy i dosyć zwarty. Przygotowałyśmy go z polskiego sera twarogowego ale można z powodzeniem zastąpić serkiem typu Philadelphia. Przygotowuję się go szybko, najwięcej czasu ''zajmuje'' chłodzenie :-)

Sernik z masą krówkową


składniki na spód: 
16 ciasteczek oreo, pokruszonych na piasek

składniki na masę serową: 

700 g tłustego sera twarogowego
150 g cukru
390 g masy krówkowej z puszki
6 jajek
60 ml śmietanki słodkiej, 30 % tłuszczu
łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki na wierzch: 
200 ml kwaśnej śmietany, 18 % tłuszczu
75 g cukru

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza. Dno okrągłej formy (z odpinaną obręczą) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Boki od wewnątrz natłuszczamy lekko masłem.
Dno formy wykładamy ciasteczkami i dociskamy tak aby powstał równy, gładki spód. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
2. Ser blenderujemy bardzo dokładnie z cukrem, stopniowo dodając śmietankę.  Jak tylko stanie się gładki, dodajemy karmel i łączymy za pomocą blendera.
3. Wbijamy po jednym jajku i łączymy, miksując, bardzo krótko. Dodajemy aromat, mieszamy szpatułką dokładnie.
4. Wlewamy masę serową do przygotowanej formy. Wstawiamy formę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy około 1h 20 minut albo do momentu aż wierzch sernika będzie ścięty. Sprawdzamy przez lekkie potrząśnięcie formą.
5. Sernik wyjmujemy. Studzimy lekko. Piekarnika nie wyłączamy.
Przygotowujemy śmietanową warstwę. Łączymy śmietanę z cukrem dokładnie. Równomiernie rozprowadzamy na wierzchu upieczonego sernika. Formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu sernik chłodzimy przez 12-18 h.

Uwagi:
1. Sernika nie kroimy po pieczeniu- musi stężeć przez czas podany w przepisie.
2. Aby otrzymać idealnie równe kawałki, kroimy sernik czystym gorącym nożem.
3. Użyłam tłustego sera twarogowego. Jeżeli mieszkamy w miejscu gdzie ser polski jest trudno dostępny, można twaróg zastąpić np. kremowym serkiem typu Philadelphia ale otrzymamy sernik o innej, bardziej delikatnej konsystencji.



KONKURS

Trwają przygotowania do wydania pierwszego numeru naszego magazynu.
Zbieramy zdjęcia, przepisy, pomysły. Ale brakuje nazwy! ...
 
Magazyn ma ukazywać się w języku polskim i angielskim. Co więcej współpracują ze mną dwie wspaniałe food bloggerki, Ania z Everyday Flavours i Ola zajmująca się fotografią okolicznościową. Dlatego poszukuję nazwy INTERESUJĄCEJ, która będzie trafiać do szerokiego grona Czytelników.

W związku z tym, ogłaszam konkurs.
Pośród tych wszystkich osób, które do soboty 31.05., do godziny 22ej, zostawią pod ostatnim wpisem na sernik z masą krówkową komentarz z propozycją nazwy dla magazynu, roześlę 2 książeczki (obie w języku angielskim).
Jedna, o sernikach (mniam!) i druga o pączkach autorstwa Lary Ferroni, dołączam zdjęcia. Przepisy w książeczkach są fantastyczne, dlatego zachęcam do udziału
Powodzenia!


18 komentarzy:

  1. takie serniki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :-) Generalnie za sernikami nie przepadam, ale ta masa krówkowa do mnie przemawia ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero musi być uczta smaku: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda. Delikatny i elegancki.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa magazynu- Smaczny. Pozdrawiam, marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycja nazwy magazynu: Maze of Taste - Labirynt Smaku. A sernik wygląda pysznie - kremowy i delikatny. Już nie mogę się doczekać, by go upiec.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co do sernika to musiał być pyszny. Lubię takie smaki :)
    A na nazwę proponuję "Yummy".

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powiem, zadanie dość ciężke, nasuwa mi się kilka tytułów: Słodko-słony, Domowe słodkości, Wypieki nie z tej ziemi :) Ciastkowe/Ciasteczkowe love. Jak coś jeszcze mi wpadnie, to napisze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja nazwa będzie trochę dziwna ale może okaże się orginalna : YOLO . :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. A może: "YOU CAN DO THAT" ?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, zaglądam tu od nie dawna, przepisy są bardzo zachęcające i chciałabym czegoś popróbować ale Bajaderko nie wiem jakiej wielkości form używasz a jest to niezmiernie istotne dla efektu końcowego
    Proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma z odpinaną obręczą, w której piekłam ten sernik ma średnicę (mierząc podstawę formy ) 25 cm. Mam nadzieję że to pomoże.

      Usuń
    2. Wielkie dzięki już mam orientację:)

      Usuń
  13. Witam Tytuł proponuje :" Scrumptious"

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja propozycja na Nazwę magazynBakelicious

    OdpowiedzUsuń
  15. Magazyn: "made with passion" albo tylko "passions".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.