środa, 11 czerwca 2014

Rolada lodowa z truskawkami

Zamarzyłam o roladzie lodowej z owocami. Stworzyłam więc deser lodowy o smaku waniliowym z prawdziwą wanilią, odrobiną potartej gorzkiej czekolady. Idealnie wpasowały się tutaj świeże owoce więc wykorzystałam truskawki, na które sezon nadal trwa, i jeżyny, na które czas przyjdzie za kilka miesięcy.
Deser jest delikatny, dobrze skomponowany. Sama masa, z której zrobiłam lody, miała konsystencję i smak budyniu waniliowego. Nie stworzyła mi żadnych trudności przy ukręceniu lodów. Zależało mi na tym aby deser składał się z dwu wartstw przedzielonych czekoladą dlatego pracę rozłożyłam w czasie.  Można oczywiście uprościć przygotowanie i lody od razu przełożyć do foremki, bez dzieleni porcji na dwie części, a dopiero przed podaniem posypać wierzch czekoladą- smak będzie równie dobry.


Waniliowy deser lodowy z owocami

składniki:

1 l mleka
6 żółtek
1,5 łyżki mąki
300 ml śmietanki słodkiej, 30%- 35 % tłuszczu
6 łyżek cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej

dodatkowo: 
80 g potartej dobrej czekolady
świeże truskawki i jeżyny

Przygotowanie: 

1. Do garnka o mocnym dnie wlewamy 0,5 l mleka. Mleko łączymy z wanilią i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu.
2. W międzyczasie, zanim zagotujemy mleko, resztę mleka łączymy z żółtkami i mąką za pomocą trzepaczki/ rózgi albo blendera. W mleku nie powinno być żadnych grudek. Jak tylko w garnku zacznie gotować się mleko, zmniejszamy płomień i wlewamy resztę mleka roztrzepanego z żółtkami i mąką.
3. Gotujemy budyń przez 4 minuty, cały czas mieszając drewnianą/ silikonową łopatką/ rózgą o ściany garnka tak aby nic się nie przypaliło. 
4. Jak tylko powstanie gładki, lejący się budyń, wlewamy do niego śmietankę. Gotujemy budyń ze śmietaną przez 4 minuty, mieszając tak jak wcześniej w trakcie przygotowywania samego budyniu.
5. Garnek zdejmujemy z ognia a zagotowaną gładką masę nakrywamy kawałkiem folii spożywczej po to aby nie powstał tzw. kożuch.
6. Po lekko wystudzeniu wstawiamy garnek z masą do lodówki do schłodzenia na minimum 2h.
7. Następnie postępujemy zgodnie ze wskazówkami/ instrukcją obsługi naszej maszyny do lodów. Ja posiadam małą maszynę- masę więc dzieliłam na dwie części.
8. Przygotowujemy foremkę, najlepiej podłużną, tzw. keksówkę. Wykładamy dno foremki kawałkiem folii spożywczej tak aby boki folii wychodziły poza foremkę- ułatwi to nam wyjmowanie deseru na talerz. Na dno formy wykładamy przygotowane lody. Możemy podzielić lody na dwie części tak aby powstały warstwy tak jak u mnie. Wierzch wyrównujemy szpatułką i posypujemy połową potartej czekolady. Wstawiamy foremkę do zamrażarnika na minimum 6-8h.
9. Na pół godziny przed serwowaniem lodów, wyjmujemy z zamrażarnika foremkę z lodami. Rzucamy lekko foremką na blat tak aby deser ''odszedł'' od ścianek foremki. Chwytając za folię wykładamy deser, do góry dnem, na ozdobny talerz. Wierzch możemy posypać potartą czekoladą albo udekorować zygzakami z polewy czekoladowej. Dekorujemy świeżymi owocami- tutaj doskonale sprawdzą się truskawki, jeżyny, borówka, jagody, czerwona porzeczka.

wpis sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw




8 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.