poniedziałek, 7 lipca 2014

Lody borówkowe



wpis sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw




7 komentarzy:

  1. Wspaniałe lody! ; )
    Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że przepis z użyciem maszyny do lodów, choć wydaje mi się, że i bez tego by spokojnie wyszły ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być znakomite;) zdrowe i orzeźwiające
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo zachęcająco i apetycznie.

    Osobiście dodałbym raczej inulinę zamiast cukru zwłaszcza rafinowanego. Bo sacharoza jest "złodziejem" minerałów i enzymów.
    Natomiast inulina jest rozpuszczalnym błonnikiem. Oraz naturalnym prebiotykiem - stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. To oznacza, że bardzo bardzo wspiera nasz uklad pokarmowy i nie tylko.

    Jednocześnie nadaje masie większą spójność, nawet jeśli nie używamy jajek. Jak tutaj oraz np przy wypiekach. Tak z czysto praktycznego kulinarnego punktu widzenia.

    W dodatku inulina ma bardzo niski indeks glikemiczny a więc eliminuje skoki poziomu glukozy we krwi. I nie trzeba zaraz znów zjeść kolejnego loda żeby wysoki poziom cukru (i cukrowy'haj') podtrzymać.

    Tyle, że jest mniej słodka od popularnego cukru i nieco inną słodycz. Za to łatwiej wyeksponować smak składników bez nadniernego zasładzania.

    Kryształki cukru mają wg. mnie tylko jedną przewagę - bardziej nadają się do robienia peelingu. Na skórę wraz z olejkiem a nie do środka w lodach ;-)

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Borówkowe lody <3 przepis prosty, czas może nie za krótki....Mimo tego spróbuje zrobić ;) przydadzą się szczególnie w takie upały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają pysznie. No i ten kolor - żadne dziecko się im nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.