środa, 3 września 2014

Dzieci pieką: łatwe ciastka francuskie z porzeczkami i serem.

 

Sięgam po ciasto francuskie kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. 
Moje dziewczynki lubią ''pomagać'' w domu, dlatego przymykam od czasu do czasu oko na większy bałagan, rączki, które wszystkiego się lepią i umorusane buzie od owoców i niekończącego się ''smakowania '' :-)
Dzisiaj słodkie ciastka przygotowane od początku do końca przez sześciolatkę, z moją mała pomocą ( przekrojenie ciasta francuskiego) i pomocą czteroletniej siostry, która też zapragnęła się zaangażować przez smarowanie ciastek rozkłoconym jajkiem, co uwieczniłam na zdjęciach :-) 
Zachęcam do wypróbowania przepisu :)



Ciastka francuskie z czarną porzeczką i serem 
6 dużych sztuk

składniki na masę serową:
100 g sera twarogowego, najlepiej półtłustego 
45 g cukru 
żółtko 

dodatkowo: 
 320 g rozwałkowanego ciasta francuskiego dobrej jakości 
120-140 g owoców czarnej porzeczki, umytych i oszypułkowanych
cukier cynamonowy 
rozkłócone jajko 

 Przygotowanie: 
1. Przygotowujemy masę serową. Ser przeciskamy przez praskę albo, jeżeli posiadamy, miksujemy za pomocą blendera na gładko. Dodajemy żółtko, łączymy dokładnie z serem, wsypujemy cukier, miksujemy/  blenderujemy aż masa będzie gładka. 
2. Ciasto francuskie (rozwałkowane) wykładamy na stolnicę/ blat oprószony niewielką ilością mąki. Za pomocą ostrego noża dzielimy arkusz ciasta na sześć równych prostokątów. 
3. Na każdy prostokąt, na sam środek, wykładamy około łyżki masy serowej, na to owoce. Następnie zamykamy prostokąt tak aby przypominał kopertę, tak jak to jest pokazane na zdjęciach. 
4. Każdą kopertę wykładamy na formę do pieczenia ( pokrytą kawałkiem pergaminu lub natłuszczoną i wysypaną kaszą manną, ew. bułką tartą). Rozkłóconym jajkiem smarujemy każdą kopertę. Po czym posypujemy odrobiną cukru, u mnie był to cukier cynamonowy. 
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i formę z kopertami wstawiamy na środkowy poziom. Pieczemy aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru, około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie formę, ciastka lekko studzimy i podajemy. Koperty najlepiej smakują w dniu przygotowania.



wpis sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.