środa, 1 października 2014

Burgery z soczewicy i orzechów nerkowca

 
W blogosferze kulinarnej zapanowała pewien czas temu moda na soczewicę. W internecie pojawiły się przepisy na zupę z soczewicy, pastę na chleb, pasztet i przybyły do nas z Indii, dhal. 
Może więc warto się dowiedzieć co takiego ma w sobie soczewica?
Nie bez przyczyny jej pełno bo należy do jednego z najzdrowszych produktów. Jest bogata w błonnik i witaminy B, B1, B6, kwas foliowy, magnez, żelazo i cynk. Pełni niezbędne funkcje w diecie osób chorych na cukrzycę, mających skłonności do anemii np. wegetarian ale też kobiet w ciąży, sportowców. Dlatego warto wprowadzić ją w codzienny jadłospis, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.

Dzisiaj zapraszam Was na burgery wegetariańskie, które powstały z kilku składników: soczewicy, namoczonych orzechów nerkowca i przypraw. Polecam przepis :) 

Burgery z soczewicy i orzechów nerkowca 
składniki na około 20 niewielkich sztuk

Uwagi: na wieczór przed przygotowaniem orzechy zalewamy wodą aby namiękły

składniki: 
1 l bulionu warzywnego
2 szklanki soczewicy czerwonej 
200 g orzechów nerkowca 
sól, do smaku
pieprz, do smaku
3 ząbki czosnku, posiekanego i podsmażonego 
1 duże jajko 
bułka tarta
posiekana natka pietruszki, około 3 łyżek
olej do smażenia.

Przygotowanie: 

1. Do większego garnka wlewamy wsypujemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, około 30-40 minut. Następnie soczewicę przelewamy na sito, odsączamy z bulionu, odciskamy resztę soku i wrzucamy do miski. 
2. Miękkie orzechy wrzucamy do miski z soczewicą i blenderujemy na pastę. Dodajemy jedno duże jajko albo dwa małe, wyrabiamy.  Następnie dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę i tyle bułki tartej aby otrzymać dobrą konsystencję do formowania burgerów. Doprawiamy solą, pieprzem wg naszego uznania.
3. Formujemy kulki z ciasta burgerowego. Następnie spłaszczamy między dłońmi. Jak tylko uformujemy burgery, wylewamy na patelnię olej na około 1/2 wysokości. Olej rozgrzewamy, płomień zmniejszamy do średniego i smażymy burgery z obu stron, około 2 minut z każdej strony. Podajemy ciepłe. Burgery swietnie komponują się z hummusem, salsą pomidorową albo sałatą.

3 komentarze:

  1. Ale bym sobie teraz zjadła takiego ciepłego burgera - w sam raz na taki niezbyt ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooooooo wegetariański kotlecik , uwielbiam
    A soczewica to moja najulubieńsza roślina strączkowa
    Apetyczne foty

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.