czwartek, 30 października 2014

Owsianka

Na śniadanie o jesienno-zimowej porze warto jest zjeść coś ciepłego, bardziej pożywnego a jednocześnie smacznego. Lubimy owsianki, jaglanki a ostatnio pojawiła się u nas gryczanka. I choć do tej ostatniej nie przekonaliśmy się jeszcze, nie wyobrażamy sobie weekendu bez pysznej owsianki z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiórków kokosowych i dodatkiem świeżych owoców. Przyznam się trochę mi czasu zajęło zanim odkryłam sposób w jaki przygotować idealną kremową owsiankę. Nie używam śmietanki a niewielkiej ilości oleju kokosowego i miodu manuka. Ponadto łączę wszystkie składniki w całość, wykładam powstałą masą formę do pieczenia, piekę 30 minut w dosyć wysokiej temperaturze. Po czym zarumienioną całość rozgniatam delikatnie widelcem, wrzucam do garnka, zalewam mlekiem i gotuję przez około 10 minut. Tak przygotowaną owsiankę serwuję z świeżymi owocami, np. plasterkami banana. Tak przygotowana owsianką częstowałam nawet tych, którzy owsianki nie lubią i przekonali się do niej. Zapraszam po przepis :)

Owsianka idealna 

składniki na około 3 duże porcje:

200 g płatków owsianych górskich
200 g moreli suszonych
40 g oleju kokosowego
50 g miodu manuka
60 g orzechów, np. nerkowca i laskowych
60 g suszonych borówek, wiśni, żurawiny lub rodzynek
40 g wiórków kokosowych

ponadto:
ok. 1 l mleka tłustego
świeże owoce, np. banany pokrojone w cieńkie plasterki, jagody, maliny itd.

Przygotowanie:
1. Płatki łączymy zalewamy miodem. Wsypujemy do miski średniej wielkości kolejno: orzechy, wiórki kokosowe. Do osobnego niewielkiego naczynia wsypujemy suszoną żurawinę, wiśnię, borówkę, ewentualnie rodzynki i zalewam je szklanką gorącej wody, odstawiam na 10 minut.
2. Morele wrzucam do miski z płatkami i mieszam łyżką. Odlewam wodę z suszonych owoców, wrzucam je do miski i łączę ze składnikami. Masę wyrabiam aby była spójna, orzechy mogą odpadać, nic to nie szkodzi.
3. Foremkę, najlepiej keksówkę,wykładam kawałkiem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Na dno foremki wykładam powstałą masę. Wyrównuję wierzch i wstawiam foremkę do piekarnika, na środkową półkę, piekę 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Po czym wyciągam formę, studzę przez 10 minut. Ostrożnie wyjmuje zarumienioną masę, wrzucam ją do garnka, w którym będę gotować owsiankę. Zalewam mlekiem i gotuję przez 10 minut. W tym czasie powinna powstać kremowa owsianka. Wlewam bardzo ciepła na talerz i ozdabiam świeżymi owocami. Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Ja za owsianką nie przepadam, wręcz nie lubię, ale pokażę przepis mojemu Mężowi - on w okresie jesienno - zimowym tylko owsianki wcina na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze śniadania z owsianką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsianki uwielbiam. Śniadanko mam w tedy pierwsza klasa. Z bananem pyszna, ja jedynie bym wymieniła rodzynki, na przykład na żurawinkę, bo za nimi nie przebadam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.