środa, 26 listopada 2014

Likier czekoladowy


Pomysł na świąteczny, ale nie tylko, alkohol, który może ozdobić Wasz stół :-)
Pyszny, gęsty intensywny czekoladowy likier z dodatkiem cynamonu i kawy. Aby likier wyszedł jak najlepszy, używamy składników jak najwyższej jakości. Bardzo polecam :-)

Likier czekoladowy

składniki:

250 ml wódki
160 g dobrej czekolady
szczypta cynamonu
łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
35 ml śmietanki tortowej
250 g słodzonego mleka zagęszczonego

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy w kosteczkę, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i kawę, mieszamy aż do połaczenia składników.
Mleko wlewamy do misy miksera, łączymy z rozpuszczoną lekko przestudzoną czekoladą. Miksujemy i powoli wlewamy wódkę. Likier przelewamy do butelki *

*
Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka.




If you like chocolate as much as I do, you are gonna love it.
It's absolutely beautiful as the rich chocolate flavour, coffee and hint of cinammon marry in this coctail. It only takes a while to prepare so why won't you try to make it for upcoming Christmas? Your family and friends will be delighted.

 

Chocolate Liqueur

 
ingredients:

 

250 ml pure vodka

160 g dark best-quality chocolate, broken into pieces

pinch of cinammon

1 tbsp good quality instant chocolate

35 ml double cream

250 g sweetened condensed milk

circa 1 cup full-fat milk

 

Method:

 
1. Tip the broken chocolate into a heavy-based saucepan, pour the cream over it. Stir it and heat it over on a very small gas until all is melted, silky and shiny. Put the cinammon while it is still hot, the coffee and give it a good stir. Let it cool for 10 minutes.

2. Pour the melted lukewarm chocolate into a Kitchen Aid bowl, pour the milk over, the full-fat milk, give it a good stir.  

3. Pour the vodka slowly into the bowl and mix it altogether. Then pour the ready liqueur into the bottle in which you will store it.

19 komentarzy:

  1. Używała Pani czekolady mlecznej czy gorzkiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, używałam pół na pół. Jeżeli lubimy czekoladę gorzką, dobrze jest tylko jej użyć. Z mleczną likier może okazać się nieco słodkawy. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. na pewno jest obłędny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki właśnie jest. Jeżeli kochasz czekoladę i likiery, to koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  3. Świetny!uwielbiam takie delicje alkoholowe w jesienne wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię również od czasu do czasu przy ciekawej lekturze i przyjemnej muzyce.
      Ten likier jest tak wyjątkowy że uświetni też świąteczny stół. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Oooo to ja zamawiam takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Likier - tak, a na dodatek czekoladowy to już podwójne wielkie - TAK. Wygląda pysznie i na pewno tak, też smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier jest przepyszny aczkolwiek dosyć gęsty i mocny :D

      Usuń
  6. Już go widzę na moim świątecznym stole :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo można przechowywać likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 5-6 tygodni w chłodnym miejscu, nieco krócej w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  8. "Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka. " - chodzi o mleko skondensowane czy zwykłe? Jeśli zwykłe - ilu procentowe? Z góry baardzo dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zrobić likier z mleka skondensowanego niesłodzonego i dodać cukru?
    Jeśli tak, to jak Pani myśli - ile tego cukru dodać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.