piątek, 6 lutego 2015

Chlebek batatowy

Chlebek batatowy czy ciasto batatowe? Spór o nazwę zostawiam Wam.
Ten chlebek jest słodki, wilgotny i przyjemnie cynamonowy. Bliski jest ciastom marchewkowym i bananowym chlebkom. Oczywiście w smaku różni się od poprzedników. Ponadto można go przygotować bez użycia miksera.
Wywodzi się z USA, gdzie takie właśnie chlebki batatowe Amerykanie pieką w szczególności w okresie jesienno-zimowym, np. na Dzień Dziękczynienia. Jednak amerykańskie ciasta batatowe zawierają często ogromne ilości cukru. Do tego chlebka dodałam jedynie 60 g. Może okazać się dla jednych za mało słodki. Dlatego też przygotowujemy cynamonową masę z kremowego serka, która dopełnia batatowy wypiek. Natomiast bez masy cynamonowej chlebek będzie z powodzeniem służył na śniadanie, tostowany, smarowany konfiturą. Dodatkową zaletą chlebka jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość.
Polecam, zwłaszcza fanom wszelkich wilgotnych ciast marchewkowych i chlebków bananowych.  



Chlebek batatowy
na małą keksówkę

składniki:
 
200 g puree z pieczonych batatów
2 duże jajka
80g jogurtu greckiego
60 g brązowego cukru
80 ml oleju
łyżka z czubem cynamonu
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
210 g mąki pszennej luksusowej

 
kremowa masa cynamonowa (na wierzch):
200 g serka kremowego
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Przygotowujemy trzy miski średnich rozmiarów. Niewielką keksówkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
W jednej misce rozgniatamy bataty na puree (bez skórki). Łączymy je z cukrem, rozkłóconymi jajkami, jogurtem greckim, olejem. Nad drugą miską przesiewamy mąkę, proszek i przyprawy.
Przesiane suche składniki wsypujemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy widelcem, krótko, delikatnie, tylko do połączenia. Ciasto wykładamy łyżką do przygotowanej foremki, wierzch wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy foremkę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Do trzeciej miski wkładamy masło, ucieramy na gładko, można za pomocą łyżki. Jak tylko masło będzie miękkie i kremowe, dodajemy serek, cynamon, cukier. Ucieramy składniki razem aż powstanie gładka masa.
Po upieczeniu formę z chlebkiem wyjmujemy na kratkę kuchenną, studzimy całkowicie. Dopiero po całkowitym wystudzeniu na wierzch wykładamy masę z kremowego serka. Posypujemy odrobiną cynamonu i podajemy. Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Chlebek lub bardziej ciasto, super do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek, bo z taką nazwą podświadomie można sobie pozwolić na więcej! :) Świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wyglada doskonale. Zdjecia zachecaja do wykonania. Zastanawiam się czy chlebek wyszedłby gdybym dodała mąkę gryczana i syrop klonowy zamiast cukru? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem w stanie powiedzieć bo nie próbowałam. Myślę że zamiennik cukru byłby ok. Co do mąki- zaryzykowałabym mixem mąk bezglutenowych z dodatkiem mąki gryczanej. Natomiast podejrzewam że na samej gryczanej mące ciasto by nie wyszło tak jak trzeba.

      Usuń
  4. Aga ale zagadkę nam dałaś :-) chleb wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, nie wiedziałam, że będzie taka trudna. Zabawa była przednia, dziękuję *)

      Usuń
  5. A w jakiej temperaturze pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, przepadam za takimi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.