wtorek, 10 lutego 2015

Zuccotto

 
 
Piękny, elegancki i smakowity deser. Biszkopt, biała czekolada połączona z malinami i śmietanką i najlepsza, gęsta, lśniąca polewa czekoladowa...
Deser, który z pewnością ucieszy najbliższą osobę w zbliżające się już święto Walentego, a i też sprawdzi się świetnie na uroczystym rodzinnym spotkaniu.
 
 
Zuccotto
składniki na foremkę o pojemności ok. 700 ml
 
jeden okrągły blat biszkoptowy o średnicy 20 cm, pocięty na trojkaty
30 ml gęstego alkoholu do nasączenia *
300 g czekolady białej czekolady, połamanej w kosteczkę + 85 śmietanki słodkiej
170 ml śmietanki i 135 g malin
ok. 50 g biszkoptów podłużnych, tzw. lady fingers
200 ml mocnej kawy i 40 ml alkoholu  **

ponadto:
100 g czekolady dobrej jakości
60 ml słodkiej smietanki
kilka mrożonych lub świeżych malin

Foremkę wykładamy kawałkiem folii spożywczej tak, aby wychodził poza formę. Biszkopt kroimy na trójkąty równej wielkości i nasączamy gęstym alkoholem. Biszkoptowymi trójkatami wykładamy foremkę tak, aby wierzchołki trójkątów dotykały podstawy foremki.  Dociskamy biszkopty palcami, powinny idealnie przylegać do ścianek foremki.
Przygotowujemy masę. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i zalewamy 85 ml śmietanki, rozpuszczamy następnie w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
Maliny miksujemy, przeciskamy przez sitko, by pozbyć się pestek. 170 ml śmietanki miksujemy na prawie sztywno a następnie łączymy z sokiem z malin i przestudzoną czekoladą. Wlewamy masę, która będzie dosyć rzadka do formy wyścielonej biszkoptami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, minimum 2-4 h.
Zaparzamy mocną kawę, studzimy i łączymy z alkoholem. Wrzucamy do ponczu biszkopty i szybko wyjmujemy. Nasączonymi biszkoptami nakrywamy wierzch naszego deseru. Po czym ponownie wstawiamy foremkę do lodówki na co najmniej 12-18 h. Na kilka godzin przed podaniem wykładamy deser na talerz, robiny to bardzo ostrożnie chwytając za folię lekko wypuszczoną poza foremkę. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy w kostkę, zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby polewa była jednolita i gęsta. Odstawiamy na co najmniej kwadrans do wystudzenia i dekorujemy lekko ostudzoną polewą naszą bombę malinowo-czekoladową. Na wierzchu wykładamy świeże lub mrożone owoce. Deser podajemy mocno schłodzony, niewielkie porcje. Smacznego :)

*
** dodałam advocaatu domowej produkcji, zarówno do ponczu, jak i też tym alkoholem nasączyłam biszkopty

7 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.