niedziela, 22 marca 2015

Sernik Niebo

Wiosna wkrada się powoli do naszych domów, jest coraz cieplej, coraz jaśniej. Już niedługo Wielkanoc, a później przyjdzie nam tylko czekać do lata.
Ostatnio zachciało nam się deseru z owocami letnimi, jeżynami. A jako że w domu znalazł się delikatny serek mascarpone, postanowiłam upiec sernik. Udał się wyśmienity, delikatny, mimo że dosyć zwarty, z chmurką bitej śmietanki, i oczywiście, tak jak zamarzyły sobie dziewczynki, z jeżynami. Ten niewielki sernik nazwałam, nie bez przyczyny, Niebo. Gorąco polecam :)


Sernik Niebo 
składniki na okrągłą formę z zdejmowaną obręczą (średnica 18-20 cm)

Uwaga: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki na około 3 h przed pieczeniem, zwłaszcza jajka, ser i śmietankę do masy serowej. Śmietanka do dekoracji, na tzw. chmurę, powinna być dobrze schłodzona. 

 składniki na masę serową: 


500 g serka mascarpone
80 g cukru
100 ml śmietanki słodkiej kremowej
łyżeczka pasty waniliowej
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka, rozmiar L
ok. 2 łyżki dżemu jeżynowego

na chmurę z bitej śmietanki:
200 ml śmietanki
łyżka cukru
ok. 100 g świeżych jeżyn

 Przygotowanie: 

1. Dno formy okrągłej wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, nakładamy obręcz, zamykamy tak, aby odrobina papieru wychodziła poza formę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. 
2. Ser wrzucamy do misy miksera i łączymy z cukrem i śmietanką, najlepiej za pomocą blendera, na gładką masę. Dodajemy wanilię i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia.
3. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową. Na wierzchu rozkładamy dżem, zostawiamy niewielkie kleksy rozrzucone chaotycznie na wierzchu.
4. Formę z masą serową wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, zmniejszamy natychmiast temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1h i 20 minut.
5. Po upieczeniu wierzch sernika będzie ścięty, boki mogą być lekko zarumienione. Sernik w formie odstawiamy na około 12 h do stężenia, najlepiej do lodówki. 
6. Przed podaniem przygotowujemy ''chmurę''. Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej i suchej misy miksera i miksujemy aż zgęstnieje, ale nadal będzie puszysta, w międzyczasie dodając cukier. Puszystą śmietankę rozkładamy na wierzchu sernika. Wykładamy owoce na śmietance i natychmiast podajemy.

120 stopni 1h20 minut





6 komentarzy:

  1. kwintesencja deseru - lekkość i subtelność, przełamana nutką dżemu. niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczekam z jego wykonaniem do lata, kiedy las znów zasypie nas jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ten sernik jest po prostu idealny! :)
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe "niebo w gębie" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestes swietnym blogerem, naprawdę :) Dawno już nie czytalem czegoś tak dobrego :) Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego ile waznych oraz wartosciowych tresci przedstawiasz w swoich tekstach :) Swietnie piszesz, mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci nie zamierzasz konczyc swojej przygody z blogowaniem, bylaby to naprawdę wielka strata dla polskiego swiatka blogowego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.