Ostatnio zachciało nam się deseru z owocami letnimi, jeżynami. A jako że w domu znalazł się delikatny serek mascarpone, postanowiłam upiec sernik. Udał się wyśmienity, delikatny, mimo że dosyć zwarty, z chmurką bitej śmietanki, i oczywiście, tak jak zamarzyły sobie dziewczynki, z jeżynami. Ten niewielki sernik nazwałam, nie bez przyczyny, Niebo. Gorąco polecam :)
Sernik Niebo
składniki na okrągłą formę z zdejmowaną obręczą (średnica 18-20 cm)
Uwaga: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki na około 3 h przed pieczeniem, zwłaszcza jajka, ser i śmietankę do masy serowej. Śmietanka do dekoracji, na tzw. chmurę, powinna być dobrze schłodzona.
składniki na masę serową:
500 g serka mascarpone
80 g
cukru
100 ml śmietanki słodkiej kremowej
łyżeczka pasty waniliowej
20 g
mąki ziemniaczanej
2 jajka, rozmiar L
ok. 2 łyżki dżemu jeżynowego
na chmurę z bitej śmietanki:
200 ml śmietanki
łyżka cukru
ok. 100 g
świeżych jeżyn
Przygotowanie:
1. Dno formy okrągłej wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, nakładamy obręcz, zamykamy tak, aby odrobina papieru wychodziła poza formę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
2. Ser wrzucamy do misy miksera i łączymy z cukrem i śmietanką, najlepiej za pomocą blendera, na gładką masę. Dodajemy wanilię i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia.
3. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową. Na wierzchu rozkładamy dżem, zostawiamy niewielkie kleksy rozrzucone chaotycznie na wierzchu.
4. Formę z masą serową wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, zmniejszamy natychmiast temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1h i 20 minut.
4. Formę z masą serową wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, zmniejszamy natychmiast temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1h i 20 minut.
5. Po upieczeniu wierzch sernika będzie ścięty, boki mogą być lekko zarumienione. Sernik w formie odstawiamy na około 12 h do stężenia, najlepiej do lodówki.
6. Przed podaniem przygotowujemy ''chmurę''. Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej i suchej misy miksera i miksujemy aż zgęstnieje, ale nadal będzie puszysta, w międzyczasie dodając cukier. Puszystą śmietankę rozkładamy na wierzchu sernika. Wykładamy owoce na śmietance i natychmiast podajemy.
120 stopni 1h20 minut
kwintesencja deseru - lekkość i subtelność, przełamana nutką dżemu. niebo!
OdpowiedzUsuńzatęskniłam za latem..
OdpowiedzUsuńPoczekam z jego wykonaniem do lata, kiedy las znów zasypie nas jeżynami :)
OdpowiedzUsuńWow, ten sernik jest po prostu idealny! :)
OdpowiedzUsuńKorzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
Szczegóły na blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
Prawdziwe "niebo w gębie" :)
OdpowiedzUsuńJestes swietnym blogerem, naprawdę :) Dawno już nie czytalem czegoś tak dobrego :) Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego ile waznych oraz wartosciowych tresci przedstawiasz w swoich tekstach :) Swietnie piszesz, mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci nie zamierzasz konczyc swojej przygody z blogowaniem, bylaby to naprawdę wielka strata dla polskiego swiatka blogowego.
OdpowiedzUsuń