Dzisiaj bedzie bardzo rzeczowo i krotko. Mam dla Was pyszne i niewymagajace burgery z tunczyka w panierce sezamowej. Przepis polecam jako ze wracam do niego sama dosyc regularnie:)
Klopsiki z tuńczyka w panierce sezamowej 
składniki na 4 porcje:
sol i pieprz, do
smaku 
Jedno żółtko 
4 łyżki mąki do
obtoczenia
jajko rozkłócone, do
obtoczenia
sezam do obtoczenia
dodatkowo: 
100 świeżej rukoli 
4 łyżki dobrego octu
balsamicznego 
4 łyżki miodu 
Odsączonego łososia
łączymy z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną cebulką, żółtkiem i mieszamy do
połączenia składników. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy cztery klopsiki
średnich rozmiarów. Obtaczamy każdy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym
jajku i sezamie. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy klopsiki z obu stron.
Miód i ocet balsamiczny łączymy w szklance. 
Na talerzu układamy gniazdko z rukoli, na to wykładamy usmażonego
klopsika i  podajemy z winegretem
miodowo-balsamicznym.
 

Bardzo ciekawy przepis. A burgery wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńInna odsłona burgera, fajnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
tytuł i skład - tuńczyk, w wykonaniu pojawia się jednak łosoś ... :)
OdpowiedzUsuń