czwartek, 25 sierpnia 2016

Jogurt spirulinowy


Jeszcze niespelna dwa lata temu nie wiedzialam nic a nic o istnieniu spiruliny. Kiedy natomiast zaczelam probowac kolejnych nowosci z serii superfood, tuz po nasionach chia (szalwi brazylijskiej),  zaopatrzylam sie w kilogramowa torebke zielonego proszku. Kiedy po raz pierwszy zasmakowalam spiruliny zmiksowanej z woda, bardzo, ale to bardzo sie zniechecilam. Nie podobal mi sie zapach, smak, konsystencja. Bylam wrecz ze zla o to ze ja mam. Duzo czasu musialo uplynac, abym siegnela po nia po raz drugi i nauczyla sie przygotowywac tak, aby smak byl minimalnie wyczuwalny. Dzisiaj podaje wlasnie taki przepis na dosyc smaczne polaczenie spiruliny z owocami i jogurtem. Przepis powinien trafic zwlaszcza w gusta tych, ktorzy podobnie jak kiedys ja, nie moga sie do spiruliny przekonac.
Mozna zapytac dlaczego spirulina? Otoz od kiedy zaczelam intensywnie biegac (wiecej na moim Instagramie bayaderka_blog), zaczelam tez bardziej swiadomie jesc. I tak na przyklad staram sie codziennie wypijac koktajl z chia i spirulina albo moringa (o ktorej napisze jeszcze kiedys) albo zjadam takie wlasnie zdrowe sniadanie jak na zdjeciu wyzej. Spirulina to doskonaly antyoksydant, zrodlo bialka, zelaza. Wzmacnia ona wlosy, paznokcie, poprawia koloryt/ stan skory. Poprawia tez metabolizm. Zalecana jest w wieku menopauzalnym.



Jogurt spirulinowy

180 ml jogurtu naturalnego
maly dojrzaly banan
niepelna lyzka spiruliny
kiwi
jablko
jezyny swieze lub mrozone
miod, opcjonalnie

Polowe jogurtu laczymy z rozgniecionym bananem i spirulina. Dokladnie mieszamy tak by nie bylo zadnych grudek.
Na talerz/ do miski wykladamy zielony jogurt, obok bialy - polaczony z miodem.
Na jogurt wykladamy pokrojone w plastry: jablko i obrane kiwi, i na koncu- jezyny. 

 

9 komentarzy:

  1. też się nie moge do niej przekonać, więc chętnie wypróbuję Twój pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis ;) Niedawno dostałam paczuszkę spiruliny i niezbyt mam na nią pomysł. Do tematu superfoods podchodzę z dużym dystansem, ale nasiona chia uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kompozycja wygląda bajecznie! :) Poza spiruliną, warto też zapoznać się z chrolellą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Spirulina ma specyficzny zapach jednakże dobrze wkomponowana w owoce nie sprawia problemu smakowego :) W tej kompozycji prezentuje się znakomicie i zdecydowanie spróbuje w najbliższym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe, nigdy wcześniej nie słyszałam o spirulinie! Chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie, smakuje pewnie równie dobrze! Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam ale na pewno przyrządzę sobie taki deser! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam nigdy styczności ze spiruliną. Może to czas najwyższy spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.