niedziela, 12 marca 2017

Pudding z nasionami chia

O puddingach z nasionami chia pisalam juz kilka lat temu, na przyklad w poscie, w ktorym podawalam przepis na bananowo- czekoladowy koktajl z chia albo o tutaj,podawany z owocami lata.
Dzisiaj mam dla Was wersje klasyczna, na mleku migdalowym, jak i tez te naladowana witaminami i bialkiem- z dodatkiem spiruliny.
O tym, dlaczego warto pic spiruline pisalam w poscie o zielonych koktajlach.
Do postow odsylam i zachecam do przygotowania puddingu, ktory odpowiednio przygotowany moze nam posluzyc jako sniadanie albo deser. Ja przygotowane tak deserki zabieram ze soba do pracy. Smacznego :)


Pudding chia
dwie porcje, na dwa male sloiczki 

 3 łyżki nasion chia
200 ml mleka migdałowego
40 ml bardzo cieplej wody
lyzeczka plaska spiruliny w proszku, opcjonalnie
dodatkowo:
mrozone jezyny

 Nasiona chia wsypujemy do kubka. Mleko roślinne, np. migdałowe łączymy z ciepłą wodą, zalewamy nasiona, przelewamy do dwóch czystych szklanek i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wytworzy się żel z nasion, które nadadzą konsystencji deserowi. Przed podaniem dekorujemy pudding owocami.
Dla tych, ktorzy podaja pudding ze spirulina: dodajemy 3 lyzki mleka do nasion, wsypujemy spiruline, roztrzepujemy wszystko energicznie widelcemi i odstawiamy na godzine do lodowki.
Deser przechowujemy w lodowce do maksimum 24 h.
* spirulina w proszku nie jest wydalana, po w formie rozpuszczonej jest lepiej przyswajalna niz ta w tabletkach



 

2 komentarze:

  1. a ja ciągle nie jadłam chia! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sobie właśnie przygotowałam taki pudding na jutrzejsze śniadanko. Aż się doczekać nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.