piątek, 27 lipca 2012

Pukkolla- muesli J.Oliviera/ Pukkolla - J. Olivier's home-made muesli




Domowe muesli, na ktore przepis znalazlam w jednej z ksiazek J. Oliviera.
Pyszne i zdrowe. Zdecydowanie jedno z najszybszych i pozywniejszych sniadan, jakie jadamy.
Przepis ponizej to kilka porcji muesli. W wersji ultra zdrowej mozna serwowac je z jogurtem naturalnym lub greckim z dodatkiem miodu.

Pukkolla
na podstawie przepisu J. Oliviera

3-4 garscie owsianych platkow gorskich
garsc suszonych moreli
garsc suszonych daktyli ( moga tez byc figi)
garsc rodzynek
garsc posiekanych orzechow, dowolnego rodzaju
mleko
cukier lub miod
jogurt naturalny (zamiast mleka)
swieze owoce: banany pokrojone w plasterki, maliny, porzeczki, jezyny, borowka, jagody, poziomki


Platki laczymy z mlekiem. Mieszamy lyzka, dodajemy pokrojone na drobno: suszone owoce i orzechy. Wkladamy calosc do duzego naczynia i umieszczamy w lodowce, najlepiej na cala noc. Rano, tuz przed podaniem: mieszamy czesc pukkolli z swiezymi owocami, tak jak lubimy i slodzimy jezeli to konieczne. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. To w sumie trochę taka nocna owsianka z dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. z jagodami albo malinami i gęstym,kremowym jogurtem mogłabym je jeść każdego dnia!
    piękne zdjęcia Agnieszko!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie śniadanie i takie zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.