czwartek, 16 sierpnia 2012

Blyskawiczna zupa krem z zielonego groszku



Minimalistyczna, bardzo szybka w przygotowaniu zupa praktycznie z kilku skladnikow.
Z dodatkiem smietany, sera feta lub koziego, swiezego koperku i oliwy cytrynowo- koperkowej.
Mozna rowniez podawac z kawalkiem cytryny, to rowniez ubogaci smak tej zupy.


Zupa krem z zielonego groszku, minimalistyczna
na okolo 3 porcje

niecale 2, 5 szklanki mrozonego groszku
bardzo mala marchewka, obrana, umyta, potarta na drobnych oczkach
okolo 300-400 ml bulionu warzywnego
3-4 lyzki smietany slodkiej
pieprz i sol, do smaku

dodatkowo:
smietana slodka, do podania
swiezy, drobno pokrojony koperek, do podania
oliwa ( u mnie cytrynowo- koperkowa), do podania
ser kozi lub feta
cytryna, pokrojona w kawalki, opcjonalnie

Mrozony groszek wsypujemy do garnka sredniej wielkosci.  Najlepiej na kilka godzin przed przygotowaniem zupy.
Wlewamy do garnka z groszkiem bulion, wrzucamy marchewke, i gotujemy na srednim plomieniu okolo 25 minut. Doprawiamy sola i pieprzem, jezeli to konieczne.
Zestawiamy garnek z ognia. Studzimy przez kilka minut i blenderujemy na gladka mase.
Po czym dodajemy smietanke, kilka lyzek. Zagotowujemy. Zestawiamy z plomienia.
Podajemy zupe ciepla z swiezym koperkiem, serem, najlepiej pokruszonym, odrobina smietany i kleksami oliwy. Mozna, jezeli lubimy polaczenie slodkiego z kwaskowym, podawac z cytryna. Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. o groszkowa zupa , to jedna z tych ukochanych
    Agnieszko zdjecia cudowne

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia piękne! A zupa z groszku, fakt minimalistyczna, szybka i zawsze smaczna :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. co za zieleń, aż mam ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita zupka i kolorek cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdy zobaczyłam obrazki.. pomyślałam "rety jak pięknie można sfotografować zupę"..:))

    OdpowiedzUsuń
  6. This soup looks so delicious and the photos are beautiful... I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and thanks for sharing such amazing creations...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Wam wszystkim dziekuje za mile slowa :) Pozdrawiam serdecznie.

    Javelin, my pleasure :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna zupa. Taka w wiosennym kolorze. Mmm, aż poczułam głód.

    OdpowiedzUsuń
  9. O, to chciałabym wypróbować. Uwielbiam groszek. A jakże cudownie ona wyglądała u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.