link
facebook login BAYADERKA : Babka śmietankowa

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka śmietankowa

Niewielka wielkanocna babka o smaku śmietankowym. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko mimo że jest ciastem ucieranym.Jest łatwiejsza w wykonaniu jako że masła się nie uciera a wlewa płynne i przestudzone do dobrze utartej masy. Babkę pieczę się dosyć krótko i nie wymaga ona wielu dekoracji. Oprószona cukrem pudrem i udekorowana cieniutkimi plasterkami limonki wygląda wiosennie i efektownie :-)
 Polecam :-)

Uwagi:
Jeżeli chcemy upiec ciasto w większej formie, o pojemności około 1,5 l- składniki należy podwoić.
Bardzo ważne jest:
- doprowadzenie składników do temperatury pokojowej
-dokładne ubicie jajek na puszystą i jasną pianę
-delikatne łączenie reszty składników z masą jajeczną


Babka śmietankowa

 składniki na ciasto: 

4 jajka, średniego rozmiaru 
4 łyżki śmietanki słodkiej
170 g cukru pudru
100 g płynnego, przestudzonego masła
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu śmietankowego
140 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej


dodatkowo: 

cukier puder
limonka pokrojona w plasterki, opcjonalnie
masło do natłuszczenia formy do babki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę, najlepiej z kominem, natłuszczamy masłem.
2. Jajka wbijamy do misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, w międzyczasie stopniowo dodając cukier puder. Jajka powinny zmienić kolor na jaśniejszy i być bardzo puszyste.
3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mikser wyłączamy. Do misy miksera dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Mieszamy składniki bardzo delikatnie za pomocą szpatułki.
4. Wlewamy do misy płynne, i bardzo ważne, przestudzone masło. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy do babki. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Formę z upieczoną babką wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po czym ostrożnie wykładamy na ozdobny talerz albo paterę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami liomonki.

3 komentarze:

  1. Smakowita!
    Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego nastroju i serdecznych spotkań z najbliższymi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie urocza babka!
    :) Radosnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers