Niewielki tort z truskawkami, przełożony musem cytrynowym i truskawkowym z dodatkiem białej czekolady. Jest trochę pracochłonny ale przygotowanie można rozplanować na dwa dni.
Dzień wcześniej przygotowujemy dwa musy. Również dzień wcześniej pieczemy blaty biszkoptowe.
W dniu, w którym będziemy podawać ciasto, przekładamy je masą i dekorujemy.
Torcik z truskawkami i musem
10 porcji
na okrągłą formę o średnicy 18-20 cm
składniki na biszkopt:
100 g cukru pudru
4 jajka, średniego rozmiaru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik żółty do ciast
barwnik różowy do ciast
100 g mąki pszennej tortowej
30 ml oleju roślinnego
składniki na mus truskawkowy:
250 g truskawek
300 ml śmietanki, 30 % tłuszczu
jajko, średniego rozmiaru
260 g białej czekolady, połamanej w kosteczkę
5 łyżek śmietanki, 30 % tłuszczu
30 g galaretki truskawkowej
65 ml gorącej wody
składniki na mus cytrynowy
300 ml śmietany
2 jajka
210 g czekolady białej, połamanej w kosteczkę
125 g kremu cytrynowego lemon curd
40 ml soku z świeżo wyciśniętej cytryny
3 łyżki śmietanki
dodatkowo:
ok. 350 g truskawek, oszypułkowanych i pokrojonych w plasterki,
zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji tortu
potrzebne też będą:
waga kuchenna
okrągła forma z obręczą
papier do pieczenia
olej
szpatułka
mikser i misa miksera
sitko
garneczek o mocnym dnie
Przygotowujemy mus truskawkowy.
1. Truskawki, oszypułkowane, kroimy w kawałki i wkładamy do garneczka. Gotujemy przez 4-5 minut, mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i truskawki wkładamy łyżką na sitko a sitko ustawiamy nad naczyniem nad którym odsączamy sok. Odsączamy sok łyżką- otrzymamy 60 ml.
2. Jajko ubijamy długo tak aby stało się jasne i puszyste. Odkładamy na bok.
3. Ubijamy śmietankę na półgęsto. Po czym do żaroodpornego naczynia wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę i zalewamy ją 5 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce- krótko i na niskiej mocy. Po rozpuszczeniu, czekoladę mieszamy aż będzie gładka i ostudzona.
4. Do ubitej śmietanki wlewamy sok z truskawek. Mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy ostudzoną (to bardzo ważne) czekoladę. Miksujemy na najniższych obrotach.
5. Dodajemy ubite jajko i mieszamy delikatnie szpatułką. Mus wlewamy do misy żaroodpornej i wstawiamy do lodówki na min. 10-12 h.
Przygotowujemy mus cytrynowy.
1. Ubijamy śmietankę na półgęsto. Do żaroodpornego naczynia wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę i zalewamy ją śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce- krótko i na niskiej mocy. Po rozpuszczeniu, czekoladę mieszamy aż będzie gładka i ostudzona.
4. Do śmietanki dodajemy po łyżce kremu cytrynowego. Miksujemy do połączenia, krótko. Następnie do ostudzonej (to bardzo ważne) czekolady wlewamy powoli sok z cytryny. Mieszamy. Czekoladę połączona z sokiem wlewamy do śmietanki.Miksujemy na najniższych obrotach, do połączenia.
4. Ubijamy jajka około 4 minut tak by były jasne i bardzo puszyste.
5. Dodajemy ubite jajka i mieszamy delikatnie szpatułką. Mus wlewamy do misy żaroodpornej i wstawiamy do lodówki na min. 10-12 h.
Przygotowujemy biszkopt
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach. Dodajemy powoli, łyżką, cukier puder. Miksujemy aż białka będą sztywne i lśniące.
3. Do ubitej bezy z białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy wolno tylko do połączenia.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielką szczyptą soli.
5. Mąki dodajemy powoli do ubitych jajek i łączymy z pomocą szpatułki, powoli, tak jakbyśmy chcieli narysować ósemkę szpatułką.
6. Wlewamy wolnym strumieniem olej. Mieszamy delikatnie szpatułką.
7. Ciasto na biszkopt dzielimy na trzy części, używając wagi, pomiędzy trzy naczynia.
8. Do pierwszego naczynia z ciastem biszkoptowym dodajemy barwnik żółty. Mieszamy szpatułką.
9. Dno okrągłęj formy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki obręczy natłuszczamy lekko olejem od wewnątrz. Zamykamy obrącz.Ciasto wykładamy na dno. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
10. Po upieczeniu formę wykładamy, studzimy, odpinamy obręcz. Wyjmujemy blat biszkoptowy ostrożnie i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
11. Do drugiego naczynia z ciastem biszkoptowym dodajemy różowy barwnik. Mieszamy szpatułką.
12. Dno okrągłęj formy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki obręczy natłuszczamy lekko olejem od wewnątrz. Zamykamy obrącz.Ciasto wykładamy na dno. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
13. Po upieczeniu formę wykładamy, studzimy, odpinamy obręcz. Wyjmujemy blat biszkoptowy ostrożnie i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
14. Pieczemy ostatni blat biszkoptowy bez barwników. Jak wcześniej, wykładamy ciasto do przygotowanej formy. Zamykamy obrącz. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przekładanie i dekoracja tortu
1. Po ostudzeniu blatów biszkoptowych wykładamy je na blat kuchenny.
2. Stężałe musy wyjmujemy z lodówki.
3. Na ozdobny talerz albo tortownicę wykładamy pierwszy blat, bez barwnika i przekładamy musem truskawkowym. Wyrównujemy wierzch szpatułka. Na obrzeżach wykładamy plasterki oszypułkowanych truskawek pokrojonych w plasterki. Nakładamy na to drugi blat, u mnie różowy. Na ten wykładamy mus cytrynowy i postępujemy jak z pierwszym blatem.
4. Po przełożeniu blatów musami, dekorujemy wierzch ciasta w dowolny sposób, u mnie były to połówki truskawek.
Pysznie się prezentuje! Bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńJaki on piękny i taki delikatny<3
OdpowiedzUsuń