Osobiście dodałbym raczej inulinę zamiast cukru zwłaszcza rafinowanego. Bo sacharoza jest "złodziejem" minerałów i enzymów. Natomiast inulina jest rozpuszczalnym błonnikiem. Oraz naturalnym prebiotykiem - stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. To oznacza, że bardzo bardzo wspiera nasz uklad pokarmowy i nie tylko.
Jednocześnie nadaje masie większą spójność, nawet jeśli nie używamy jajek. Jak tutaj oraz np przy wypiekach. Tak z czysto praktycznego kulinarnego punktu widzenia.
W dodatku inulina ma bardzo niski indeks glikemiczny a więc eliminuje skoki poziomu glukozy we krwi. I nie trzeba zaraz znów zjeść kolejnego loda żeby wysoki poziom cukru (i cukrowy'haj') podtrzymać.
Tyle, że jest mniej słodka od popularnego cukru i nieco inną słodycz. Za to łatwiej wyeksponować smak składników bez nadniernego zasładzania.
Kryształki cukru mają wg. mnie tylko jedną przewagę - bardziej nadają się do robienia peelingu. Na skórę wraz z olejkiem a nie do środka w lodach ;-)
genialna ochłoda:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe lody! ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
Szkoda że przepis z użyciem maszyny do lodów, choć wydaje mi się, że i bez tego by spokojnie wyszły ;>
OdpowiedzUsuńMuszą być znakomite;) zdrowe i orzeźwiające
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Wyglądają bardzo zachęcająco i apetycznie.
OdpowiedzUsuńOsobiście dodałbym raczej inulinę zamiast cukru zwłaszcza rafinowanego. Bo sacharoza jest "złodziejem" minerałów i enzymów.
Natomiast inulina jest rozpuszczalnym błonnikiem. Oraz naturalnym prebiotykiem - stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. To oznacza, że bardzo bardzo wspiera nasz uklad pokarmowy i nie tylko.
Jednocześnie nadaje masie większą spójność, nawet jeśli nie używamy jajek. Jak tutaj oraz np przy wypiekach. Tak z czysto praktycznego kulinarnego punktu widzenia.
W dodatku inulina ma bardzo niski indeks glikemiczny a więc eliminuje skoki poziomu glukozy we krwi. I nie trzeba zaraz znów zjeść kolejnego loda żeby wysoki poziom cukru (i cukrowy'haj') podtrzymać.
Tyle, że jest mniej słodka od popularnego cukru i nieco inną słodycz. Za to łatwiej wyeksponować smak składników bez nadniernego zasładzania.
Kryształki cukru mają wg. mnie tylko jedną przewagę - bardziej nadają się do robienia peelingu. Na skórę wraz z olejkiem a nie do środka w lodach ;-)
Smacznego
Borówkowe lody <3 przepis prosty, czas może nie za krótki....Mimo tego spróbuje zrobić ;) przydadzą się szczególnie w takie upały.
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają pysznie. No i ten kolor - żadne dziecko się im nie oprze :)
OdpowiedzUsuń