niedziela, 28 września 2014

Ciastka francuskie z pieczonymi figami i dynią

Po tygodniu wypełnionym pracą i obowiązkami, cieszę się że wreszcie nadeszła niedziela.
To taki święty, w moim kalendarzu, dzień, kiedy nie gonię za niczym, nie pracuję, po prostu jestem z bliskimi i dla siebie. Czas wyciszenia i zregenerowania sił. W niedzielę w wolnym tempie nastawiam czajnik, robię większe śniadanie, bo jest na to czas. Mam czas by usiąść i zagapić się przez okno. I dziękuję w sercu że mogę cieszyć się chwilą. Mimo że wewnętrznie coś podpowiada mi że można by zrobić to albo tamto. Kalendarz z planami i myślami na kolejny tydzień odkładam do torby. Na to przyjdzie czas jutro.


Ciastka dzisiejsze to propozycja na śniadanie. Są wyjątkowe i dobrze smakują z wędzoną wędliną i odrobiną rukoli. Można je podawać z syropem klonowym, jeżeli lubimy, albo z sosem winegret. 

Ciastka francuskie z figami i  pieczoną dynią. 

składniki: 
arkusz rozwałkowanego ciasta francuskiego, około 250-300 g
ok. 80 g pieczonej dyni (rozgniecionej i bez skórki)
4 świeże figi
40 g pokruszonego sera feta
jedno rozkłócone jajko

Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzewamy 200 stopni Celsjusza. Duża prostokątną formę wykładamy papierem.
2. Ciasto francuskie kroimy na równej wielkości prostokąty. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem.
3. Na każdy prostokąt wykładamy odrobinę pieczonej, rozgniecionej dyni. Na to kruszymy odrobinę sea feta. Na wierzch wykładamy figi pokrojone w cieniutkie plasterki. Ciastka pieczemy około 8 minut aż brzegi ciasta staną się brązowe.


3 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.