niedziela, 7 września 2014

Racuszki z bananami, otrębami i pestkami słonecznika.

Obok chlebka bananowego, te racuszki są moim numerem 1, kiedy nie wiem do czego wykorzystać zbyt dojrzałe owoce.
Racuszki smażę coraz częściej na oleju kokosowym który pozostawia po smażeniu dosyć przyjemny zapach a i też jest dużo zdrowszy od oleju, jakiego zwykłam używać w kuchni.
Te placuszki z bananami są pyszne. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu ale mogą być odgrzewane. Lubię je podawać z jogurtem greckim. Są wystarczająco słodkie dlatego rezygnuję tutaj z innych słodkich dodatków.

Racuszki z bananami, otrębami i pestkami słonecznika
około 20 niewielkich racuchów

składniki:
4 banany
20 g otrębów
łyżka nasion chia, opcjonalnie
25 g pestek słonecznika
130 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru (można dać mniej)
120 g maślanki
2 białka
2 jajka, białka i żółtka osobno
niewielka szczypta soli
olej kokosowy, do smażenia
jogurt grecki, do podania, ewentualnie jogurt naturalny

Przygotowanie:

1. Banany kroimy w plasterki. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, cynamonem (opcjonalnie). Dodajemy pestki słonecznika, otręby i nasiona chia, opcjonalnie.
2. Białka ubijamy z niewielką szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier. Następnie, powoli wsypujemy mąkę. Mieszamy powoli. Dodajemy pokrojone banany. Mieszamy wszystko do połączenia.
3. Na patelni rozgrzewamy 2- 3 czubate łyżki oleju kokosowego.
4. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy około 5 racuszków na raz, z jednej i drugiej strony do jasnobrązowego koloru. Podajemy od razu, najlepiej z jogurtem greckim.

3 komentarze:

  1. takie racuszki, to ja zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym. Ach, wakacje mi się przypomniały i racuchy na śniadanie w hotelu. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. No takie placki to ja lubię! :) (ten delikatny zapach smażonych bananów... mmm!)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.