Od 5-go października w większych salonach prasowych, m.in. Empik-u można nabyć nowy numer Magazynu Trendy Art of Living, z którym mam przyjemność współpracować.
Moje przepisy i zdjęcia można znaleźć w rubryce Food. Zachęcam gorąco do lektury :-)
A dzisiaj zapraszam Was na rozgrzewającą i wyjątkową kawę, Gingerbread Latte, czyli kawę piernikową. To prawdziwa bomba kaloryczna ale kiedy za oknem pada deszcz a do Bożego Narodzenia jeszcze dwa miesiące, ta pachnąca białą zimą i świętami kawa na pewno poprawi nam nastrój.
Domowa Gingerbread Latte
na jedną dużą porcję
składniki:
1,5 łyżeczki dobrej kawy naturalnej
łyżka cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
60 ml mleka
30 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
+ dodatkowa ilość na kleks z bitej śmietany
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Kawę zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zaparzy.
2. Mleko i śmietankę roztrzepujemy aż się połączą.
3. Zaparzoną kawę (bez fusów) wlewamy do większego kubka, do 1/2 wysokości. Dopełniamy mlekiem połączonym ze śmietanką. Doprawiamy przyprawą korzenną, cynamonem.
4. Odrobinę śmietanki słodkiej ubijamy na gęsto ale nie sztywno *. Łączymy z 2 łyżkami kawy. Taką masę wlewamy powoli na wierzch naszej kawy i zdobimy niewielką ilością cynamonu. * Aby ozdobić kawę śmietanką, nie ubijamy jej na sztywno. Kleksy ze sztywno ubitej smietany nie utrzymują się na powierzchni kawy.
Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa za kawami 'smakowymi' nie przepadam, ale za ten kubek oddałabym sporo :)
I gratuluję współpracy :)
Jaki piękny sweterek dla kubka!: )) A sama kawa musi być pyszna<3
OdpowiedzUsuńWpraszam się na taką! :D
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia! Wygląda pysznie, a zdjęcia przepiekne.
OdpowiedzUsuńPychotka - koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Na pewno ogrzewa w zimne dni, takie jak ten :)
OdpowiedzUsuń