poniedziałek, 24 listopada 2014

Pierniczki z krówką

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tych pierniczków, bez chwili wahania wiedziałam że pojawią się i u nas.
Z dodatkiem melasy, przyprawy korzennej do piernika, nadziane krówkami albo miękkimi karmelkami. Są dosyć słodkie i szczególnie uwielbiane przez dzieci :-)
Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie z bardzo ciągnącym się środkiem a już godzinę później twardnieją, staja się chrupkie z  przyjemnie ciągnącym się środkiem.
Nie wiem ile czasu im potrzeba aby zmiękły ale już leżą w dużym, dobrze zamkniętym kartonie i mam nadzieję tylko że doczekają się Bożego Narodzenia :-)


Pierniczki z krówką
składniki na około 24 sztuki
przepis pochodzi z  tej strony

składniki:

24 cukierki typu krówki
85 g melasy
180 g brązowego cukru
440 g mąki pszennej
220 g masła niesolonego
łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki suche przesiewamy a następnie łączymy z jajkami, miękkim masłem, melasą, cukrem, aromatem. Zagniatamy gładkie ciasto tak by z łatwością uformować kulę.
Wariant 1: Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na kawałki, po 20 g każde. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę, którą rozwałkowujemy na placek. Powinniśmy otrzymać 48 placków, tej samej wielkości. Na ten wykładamy pokruszoną krówkę, przykrywamy nadzienie plackiem, sklejamy dokładnie brzegi tak jak sklejamy ciasto przy robieniu pierogów, wykładamy ciastko na formę do pieczenia. I tak postępujemy z resztą ciasta.
Pieczemy ciastka około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza, program góra-dół.
Wariant 2: Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cieńki placek grubości około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, najlepiej za pomocą szklanki. Powinniśmy otrzymać 48 kółek. Na co drugie kółko wykładamy pokruszoną krówkę, przykrywamy drugim kółkiem, brzegi zlepiamy jak przy pierogach. I tak postępujemy z resztą ciasta. Pieczemy ciastka około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, program góra-dół.

 

10 komentarzy:

  1. Ależ Ty mnie kusisz, ledwo zdążyłam upiec piernik żydowski (pyszny wyszedł), a teraz pierniczki! :) z takim nadzieniem muszą smakować, trzeba zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności u Ciebie. Pokazujesz dwa w jednym. Moje ulubione smaki to właśnie pierniczki i krówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krówka i pierniczki, czy można chcieć czegoś więcej. Tak, żecy ze dwa leżały prze de mną na talerzyku w tym momencie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy melasę można czymś zastąpić? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miodem, ale to właśnie za sprawą melasy pierniki są miękkie już na kilka godzin po pieczeniu.

      Usuń
  5. Niesamowite są!!! Pierniczki z krówkami, no jestem w raju, jeszcze tylko upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne! kocham takie ciągnące środki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. "Na ten wykładamy pokruszoną krówkę" - czym jest "ten"? Chodzi o to, żeby zlepić je jak pierogi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdy placek wykładamy pokruszoną krówkę, nakładamy na to drugi placek i zlepiamy.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.