czwartek, 20 listopada 2014

Piernik żydowski

Od pewnego czasu próbuje kolejno przepisy z książki Jana Czernikowskiego '' Ciastka, ciasta, ciasteczka'' i jak dotąd jestem bardzo zadowolona. Również z tej książki pochodzi przepis na dzisiejszy świąteczny piernik. Przepis znalazłam pod nazwą piernik żydowski i w oryginale nie ma ani grama masła ani innego tłuszczu. Ja masło dodałam tak jak i suszone śliwki i orzechy włoskie i piernik wyszedł pyszny, miękki i wilgotny. Polecam :)

Piernik żydowski, z suszoną śliwką i orzechami 
na podstawie przepisu J. Czernikowskiego na Piernik Żydowski
Ciastka, ciasta, ciasteczka 
wyd. Bellona 

 składniki: 

340 g mąki pszennej
250 g miodu sztucznego
3 duże jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
kieliszek rumu
2 łyżki przyprawy korzennej
łyżka cynamonu
200 g masła
100 orzechów włoskich
160 g śliwek suszonych

ponadto:
lukier 

Przygotowanie: 

Masło wkładamy do rondelka, wlewamy miód, wsypujemy cynamon i przyprawę korzenną.
W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą. W drugiej misce ubijamy jajka aż będą białe i puszyste.
Składniki w rondelku podgrzewamy aż się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Po tym studzimy. Przesiana mąkę wsypujemy powoli do ubitych jajek, po czym powoli wlewamy płynne przestudzone składniki do misy. Mieszamy widelcem krótko, wsypujemy śliwkę posiekaną i orzechy włoskie. Mieszamy ciasto, wlewamy je do natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 55 minut albo do tzw. suchego patyczka. Lukrujemy dwa razy. 

10 komentarzy:

  1. Fantastyczny! Pachnie świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Aromat jaki niesie ze sobą piernik jest niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny! a czy miód normalny się nada?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny, zrobię! a masła połowę jakby dać to będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik z połową masła może wyjść zbyt suchy.

      Usuń
  5. Jest niesamowicie apetyczny, zjadłabym taki z chęcią; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Sam zapach przypomina o zbliżających się świętach :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierniki, pierniczki i wszystko co z piernikiem taki piernik wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbuję go upiec, może do świąt nabiorę perfekcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.