piątek, 7 listopada 2014

Zupa pomidorowa

Znaną wszystkim zupę pomidorową lubię szczególnie i jem regularnie od wielu lat. Gotuję ją z dużą ilością włoszczyzny, ostatnio dodaję kilka ząbków czosnku, dla zdrowia. Pod koniec gotowania zabielam słodką śmietanką i podaję z bułkami czosnkowymi albo serowymi.


Zabielana zupa pomidorowa

składniki:

3 l wody
3 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki suszonej mieszanki warzywnej
4 duże marchwie
3 duże pietruszki
jeden duży por
2 cebule, średniej wielkości
4 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżeczka bazylii
1,5 kg pomidorów malinowych
120 ml śmietanki słodkiej, min.30 % tłuszczu

Przygotowanie: 

Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na paski. Podobnie postępujemy z pietruszką, porem. Cebule obieramy i opalamy na gazie przez kilka minut. Marchew, cebulę, czosnek obrany, por i pietruszkę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę, przyprawy. Garnek z zupą wstawiamy na średni płomień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny.
Pomidory sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy. Podczas gotowania zupy wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
Zabielamy zupę w następujący sposób. Śmietankę wlewamy do garneczka i łączymy z 3 łyżkami zupy, mieszamy i to wlewamy do garnka. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Część warzyw miksujemy za pomocą blendera, po czym wlewamy do garnka. Podajemy gorącą z bułeczkami czosnkowymi lub serowymi.

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.