poniedziałek, 1 grudnia 2014

Placuszki pomarańczowe na twarogu

 

Pyszne i mięciutkie placuszki na bazie twarogu. Są niewielkie, bardzo delikatne, i mają delikatny cytrusowy akcent. Przesmaczne z kleksem kwaśnej śmietany i świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
 
Placuszki pomarańczowe
 
 
składniki na około 20 sztuk
 
250 g tłustego albo półtłustego twarogu
szklanka mąki
4 jajka, średniego rozmiaru
3 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej dużej pomarańczy
łyżeczka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki sody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
 
dodatkowo:
masło do smażenia
kwaśna śmietana, 18 % tłuszczu, do podania
sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
 
Przygotowanie:
 
Pomarańcze myjemy i ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie albo miksujemy za pomocą blendera. W misie robota łączymy z przeciśniętym twarogiem cukier, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i pomarańczy. Wbijamy jajka i miksujemy. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, dodajemy sól. Wsypujemy przesiane suche składniki do misy i miksujemy do połączenia. Na patelnię rozgrzaną wykładamy łyżeczkę masła, roztapiamy i na to gorące masło wykładamy ciasto, najlepiej za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron do brązowego koloru. Wykładamy gorące placuszki na talerze i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i sokiem pomarańczowym.
 

3 komentarze:

  1. na pewno są bardzo smaczne:) świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się prezentują i z pewnością są mega sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Now, this look delicious!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.