Bardzo smaczna sałatka jako pomysł na lekką kolację lub lunch. Przygotowana ze zdrowej i popularnej kaszy tureckiej bulgur. Z dodatkiem pomidorków, awokado, suszonych moreli, migdałów i szpinaku. Podawana z świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Ta sałatka zrobi furorę na imprezie.
Sałatka śródziemnomorska z kaszą bulgur
ok. 2-3 niewielkie porcje łyżeczka miodu albo brązowego cukru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta przyprawy chilli
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
sok z świeżo wyciśniętych pomarańczy, do podania
5-6 pomidorków, typu koktajlowe
jedno jędrne ale dojrzałe awokado
łyżka migdałów
60 g suszonych moreli
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypujemy do garnka, solimy szczyptą soli, zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 10-12 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, wlewamy kaszę na sitko, zalewamy zimną wodą. Odstawiamy.
2. Pomidorki i szpinak myjemy i zostawiamy na sitku. Awokado obieramy, wybieramy miąższ tak, aby go nie uszkodzić, 4/5 kroimy w kostkę nieregularną. Kilka plasterków awokado skrapiamy odrobiną soku z cytryny i zostawiamy do dekoracji. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Morele suszone kroimy na paseczki.
3. Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy pomidorki, szpinak, migdały, pokrojone morele, dodajemy przyprawy, oliwę i mieszamy. Dodajemy miód albo brązowy cukier, natkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podajemy skropione sokiem pomarańczowym. Smacznego :)
Prezentuje się pięknie. Jestem za :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, myślę że wypróbuję w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuń