sobota, 19 grudnia 2015

Tort Chocolate Eden. Spokojnych Swiat!


                                                              
Tort Chocolate Eden

składniki na formę o średnicy 20 cm

 

na biszkopt pierwszy:

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

100 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki pszennej tortowej

30 g potartej gorzkiej czekolady

20 g kakao

 

na biszkopt drugi:

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

100 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki pszennej tortowej

30 g potartej gorzkiej czekolady

20 g kakao

 

do przełożenia:

170 g mrożonych wiśni, wydrylowanych

100 ml nalewki wiśniowej

4 łyżki dżemu wiśniowego

 

na poncz:

6 łyżek nalewki wiśniowej

4 łyżki mocnej kawy

 

na krem:

60 g budyniu waniliowego z cukrem

250 ml wody

3 łyżki dobrego kakao (holenderskiego)

3 łyżki cukru

120 g czekolady dobrej rozpuszczonej w kąpieli wodnej

160 g masła 

 

do dekoracji:

200 g posiekanych  orzechów włoskich

 

 

Na noc przed pieczeniem zalewamy wiśnie alkoholem i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno okrąglej formy wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, zamykamy obręcz.

Pieczemy biszkopt pierwszy. Do czystej misy miksera wlewamy białka i miksujemy w międzyczasie dodając niewielką szczyptę soli aż białka nabiorą białego koloru i zaczną gęstnieć. Na tym etapie, nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy białka aż powstanie lśniąca sztywna beza. Mikser wyłączamy. Powoli wlewamy żółtka  i mieszamy za pomocą szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, potartą czekoladę. i delikatnie mieszamy z jajkami za pomocą szpatułki. Puszysty biszkopt wykładamy na dno przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu rzucamy dwa razy z wysokości 50 cm. Studzimy w formie. Nożem oddzielamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy. Całkowicie przestudzony przekrawamy na dwa równe blaty. Składniki na poncz mieszamy za pomocą łyżki. Nasączamy oba blaty połową ponczu.  Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób jak pierwszy. Powinniśmy razem otrzymać cztery równe czekoladowe blaty biszkoptowe, każdy powinien być nasączony ponczem. Wiśnie odsączamy z alkoholu, którego nie wylewamy- powstanie z niego sos, z którym podajemy tort.

Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy cukier. 50 ml wody łączymy z proszkiem budyniowym. Jak tylko woda zacznie się gotować wlewamy płyn i mieszamy aż powstanie gęsty budyń, który studzimy. Do czystej misy miksera wrzucamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do kremowego masła dodajemy po jednej łyżce ostudzonego budyniu i odrobinie kakao. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Wstawiamy misę z kremem do lodówki. Zanim przełożymy tort kremem, każdy blat smarujemy łyżka dżemu, wykładamy część wiśni. Następnie schłodzonym kremem przekładamy blaty i boki tortu, zostawiając niewielką ilość do dekoracji. Posiekanymi orzechami wykładamy boki tortu. Wierzch dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdy. Przed podaniem przygotowujemy sos wiśniowy. Alkohol, który pozostał po macerowaniu wiśni wlewamy do garnka i łaczymy z jedna łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto podajemy schłodzone, ale nie zimne, z sosem wiśniowym w wersji dla dorosłych.

 


Kochani Czytelnicy,
Skladam Wam serdeczne zyczenia: ciepla w rodzinnym gronie, usmiechow samych w ten piekny czas I milosci. Spelnieniai pielegnowania marzen w Nowym Roku nawet tych, ktore wydaja sie niemozliwe.
Dziekuje ze jestescie!
Agnieszka :)

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.