sobota, 9 stycznia 2016

Tort anielski


Pyszny tort na weekend. Przygotowalam go na bazie anielskiego ciasta szyfonowego. Przepis na pierwszy rzut oka moze wydawac sie skomplikowany i czasochlonny, ale efekt jest wart pracy, ktora wlozymy. Smak tortu jest polaczeniem kokosu, smietanki, bialej czekolady i jezyn. 
Sprobujcie i przekonajcie sie sami :-)


Tort anielski
składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm:
na pierwszy szyfonowy biszkopt:
200 g białek
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej luksusowej
 łyżeczka winianu potasu albo 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej

na drugi szyfonowy biszkopt:
200 g białek
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej luksusowej
 łyżeczka winianu potasu albo 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej

na masę:
200 g białej czekolady

600 ml słodkiej śmietanki kremowej
6 łyżek kokosowego likieru, np. Malibu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

dodatkowo:
ok. 70 g szerokich wiórków kokosowych
Świeże jeżyny lub jagody do dekoracji

Formę okrągłą natłuszczamy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy  do 180 stopni Celsjusza. Cukier wsypujemy do misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Połowę odsypujemy do mąki. Drugą część cukru odsypujemy do miseczki.  Białka wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy 2 minuty aż białka lekko zesztywnieją. Dodajemy wanilię i winian potasu. Ten drugi możemy zastąpić ewentualnie 1 łyżką soku z cytryny. Miksujemy kolejne 2 minuty. Cukier połączony z mąką łączymy dokładnie za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Do białek dodajemy cukier z miseczki. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące ale nie aż tak sztywne jak na bezę. Do białek wsypujemy cukier połączony z mąką i solą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.  Masę na ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy w temperaturze podanej wyżej przez  35 minut. Można pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie około 1,5 -2 h. Nie wyciągamy ciasta gorącego z formy ani też nie kroimy- to bardzo ważne. Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób jak pierwszy.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą połamaną w kosteczkę zalewamy 200 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Do suchej i czystej misy miksera wlewamy resztę schłodzonej śmietanki kremowej  i ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną jednolitą płynną czekoladę i mieszamy za pomocą łyżki. 
Biszkopty wystudzone przekrawamy aby otrzymać trzy- cztery równe blaty. Te nasączamy równomiernie likierem. Następnie na każdy blat wykładamy odrobinę dżemu. Przekładamy blaty masą zarówno jak i też boki tortu. Dekorujemy wiórkami i wierzch –świeżymi owocami.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasta lekkie jak chmurki! Wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo pycha wszystko co lubię Poproszę taki na urodziny... no dobra upiekę sobie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :) No i wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam. Tort wyglada świetnie. Pozdrawiam i zycze super roku 2016.

      Usuń
    2. Dziekuje, rowniez pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Anielski, boski, delikatny! Po prostu idealny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. obłędny.....
    i moje ulubione jeżyny-to musi być przepyszne:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.