wtorek, 17 maja 2011

RUSTYKALNE CIASTO RABARBAROWE

Smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na wykorzystanie nieco większej ilości rabarbaru. Ciasto kruche (shortcrust pastry), które wykorzystywałam do przepisu na sernik Stefana połączyłam z pokrojonym rabarbarem obtoczonym w cukrze, mące i odrobinie masła. Ciasto można przygotować wcześniej, natomiast pocięcie rabarbaru i obtoczenie nie zajmie Wam więcej niż kilka minut.
Efekt uzyskamy po niecałych 50 minutach pieczenia i możemy sie nim delektować beztrosko w gronie bliskich, przyjaciół na pikniku albo jako deser kończący wspólne grillowanie.


Składniki na ciasto ( forma o średnicy 23 cm):

- ok. 350 g ciasta kruchego z tego przepisu
Dla sprecyzowania podaję składniki na wspomnianą przez mnie ilość:

- malutka szczypta soli
- 125 g masła niesolonego
- żółtko
- 3/4 łyżeczki cukru do wypieków
- 30 ml mleka
- ok. 170 g mąki krupczatki

Ponadto:

- 200 g cukru
- 750 g rabarbaru
- 6-7 łyżek masła niesolonego
- 100 g mąki

Wykonanie:

I CIASTO KRUCHE

1.Posiekane w kostkę masło wkładamy do miski i grzbietem drewnianej łyżki ucieramy aż będzie miękkie. Dodajemy sól i żółtko. W drugim naczyniu łączymy z mlekiem cukier. Mleko z cukrem wlewamy, bardzo wolnym strumieniem, na masło, ciągle mieszając. Powoli wsypujemy do tego mąkę i łączymy składniki ręką albo łyżką.

2. Na podsypaną mąką stolnicę wykladamy ciasto i delikatnie ( to jest bardzo ważne, inaczej nasze kruche ciasto będzie się kurczyć w wysokiej temperaturze piekarnika) wyrabiamy je aż do momentu kiedy to uzyskamy miękkie i nieco klejące się ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy, owinięte w folię spożywczą, na 2h do lodówki. Przestrzeganie czasu leżakowania w niskich temperaturach jest bardzo ważne. Po czym wykładamy na stolnicę.Dzielimy na dwie częsci. Drugą część wstawiamy do lodówki owinięta folią. 
Drugą część nakrywamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość okolo 1 cm. Powinniśmy uzyskać dysk ciasta o średnicy dużo większej niż nasza forma do pieczenia. Ciasto kładziemy na forme i tak jak pokazałam na pierwszym małym zdjęciu, za pomocą wałka wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy i tym razem nie podpiekamy ciasta a przygotowujemy farsz. Aby farsz nie zwilżył zbyt mocno spodu, posypujemy ciasto lekko mąką. I na to wykładamy owoce przygotowane jak opisane jest poniżej. 

II PRZYGOTOWANIE OWOCÓW I ETAP KOŃCOWY

Część najłatwiejsza i najbardziej przyjemna. Mogę podpowiedzieć, że rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi owocami pociętymi w plastry ( truskawki) lub w całości (jagody, borówka, malina).

Rabarbar tniemy na cieńkie paski trzycentymetrowej długości pod kątem. Cukier łączymy z mąką aby przypominał bułkę tarta. Obtaczamy w tym rabarbar i wykładamy nim nasze kruche ciasto. Wyjmujemy pozostałą część ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Rozwalkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą linijki tniemy na paski równej szerokości. Ja wykorzystałam okolo 16-18 pasków i utworzyłam z nich plecionkę (lattice). Więcej o plecionce na filmie, który zamieściłam pod zdjęciem.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni Celsjusza. I pieczemy w tej temp przez 10 minut, po czym redukujemy do 180 i pieczemy około 40- 50 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Na wypadek gdyby zaczęło sie zbytnio rumienić z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową.  Studzimy w formie. Podajemy posypane cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Bayaderko, ciasto wprost pachnie z Twoich z ekranu komputera! Plecionka, stylizacja, zdjęcia... rzucają na kolana! Przepis oczywiście już sobie zapisałam, ale mam duże wątpliwości czy uda mi się odtworzyć takie arcydzieło :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Aniu, dziękuję za komentarz. Jednocześnie jestem pewna, że Twoje ciasto wyjdzie przepysznie rabarbarowe i cudowne!Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne ciasto! :) ŚLINKA LECI! Ale zużyłam cały rabarbar już!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, tak się cieszę, że Cię znalazłam (dzięki Majance i facebookowi...) pamiętam Twoje przepisy sprzed wielu lat (forum CinCin a moze gazeta.pl?)rustykalna tarta już przez samą nazwę muszę wybróbować!Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Vanilia,
    o ile pamietam me przepisy pojawily sie na Gazeta i Allrecipes Polska, ale nie przypominam sobie zadnych z CinCin. Czy to na pewno o mnie chodzi?
    Tak czy inaczej milego dnia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim razie to była Gazeta! To musiałaś być Ty!Ten klimat...Wydrukowałam nawet jakiś przepis, odnajdę go to napiszę co to było :) Dorotka z Moich Wypieków też je wykorzystywała przecież ;) Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domyslam sie ze piszesz o Bajaderce znanej wszystkim z CinCin.
    Wiec musze sprostowac: to nie ja. Rowniez Tobie udanego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam rozumieć, że boki formy również wykładamy ciastem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.